My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, August 11, 2008

Ayaan Hirsi Ali: Neitsythäkki

Ayaan Hirsi Ali on kiistelty somalialaissyntyinen Alankomaiden poliitikko, joka ajaa erityisesti islamilaisen uskoon kuuluvien naisten asiaa. Hänen lyhytfilminsä aiheutti ohjaaja Theo van Goghin murhan, hän on ollut poliisivartioinnissa vuosikausia ja hänet melkein karkoitettiin maasta "väärien henkilöpapereiden" käytöstä (hän ei olisi saanut muuten turvapaikkaa Alankomaista).

"Neitsythäkki" on kokoelma Ayaanin haastatteluista, artikkeleista ja lyhytfilmin käsikirjoituksesta. Ayaan on todella teräväkielinen, mutta hän puolustaakin ihmisryhmää, jota kukaan muu ei puolusta; islamilaisia naisia. Ayaanin mielestä länsimaissa suhtaudutaan ylemmyydentuntoisesti islaminuskoon, kun kieltäydytään vaatimasta siltä ihmisarvoista uskontoa "kulttuurisista" syistä. On
erittäin vaikea olla eri mieltä, kun Ayaan kirjoittaa, että kristilliset ja juutalaiset maat ovat kehittyneet demokraattiseen ja liberaaliin suuntaan sen vuoksi, että niiden uskonnollinen perusta on uudelleen ja uudelleen pantu kyseenalaiseksi, ja että islamilta on vaadittava samaa, jotta ihmisarvo toteutuisi.

Tyttöjen ympärileikkauksesta: "Tyttöjen sukuelinten silpomista sanotaan joskus myös ympärileikkaukseksi. Tällöin sitä verrataan epäsuorasti poikien ympärileikaukseen. Jos poikien ympärileikkaus merkitsisi, että terska leikataan pois, kivekset poistetaan ja loput peniksestä ommellaan kiinni tyhjään kivespussiin, tämä vertaus olisi perusteltu."0 Comments:

Post a Comment

<< Home