My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, June 24, 2008

Vaughan Wilkins: Prinsessa karkuteillä

Ensin pari sanaa tästä kirjasta, joka käsiini on tullut. Wilkinsin kirjan alkuperäinen nimi on "Seven Tempest" (miehisen pähenkilön nimi). Kirja on suomennettu vuonna 1944, kääntäjä Irma Andersin, ja kustantamo Oy Suomen Kirja. Sain oman kappaleeni joskus lahjaksi isotädiltäni; omistuskirjoitus on "Jouluna 1944 Lindström". Isotätini ei harrastanut lukemista, vaiikakin hänen mielestään hienoon asuntoon kuului kirjahylly. Luultavasti kirja ei ollut riittävän hieno sanottuun hyllyyn.

Kirja on reilusti viihdekirja, sijoitettu Britannian kuningatar Viktorian varhaisiin vuosiin. Toinen päähenkilö on Limburgin hertuatar Anne-Louise (Limburgin herttuakunta on aivan oikea paikka; Anne-Louisea ei luonnollisesti ole olemassa). Sevan Tempest on mahtavan teollisuusmagnaatin avioton poika. Mainittu magnaatti on hankkinut useita poikia eri äideltä. Ensin pojat ovat saaneet kunnon kasvatuksen. Sen jälkeen heidät on ajettu läpi kuuden vuoden viktoriaanisen helvetin kaivoksissa, tehtaissa, kurjuudessa ja nälässä. Hengissä selviää vain kaksi, ja viimeisestä koetuksen vuodesta - suuresta summasta rahaa - selviytyy vain Seven. Hän perii isänsä.

Anne-Louise taas on Belgian kuningas Leopoldin pelinappula. (Kaiki mainitut kuninkaalliset ovat todellisia henkilöitä.) Leopold pelaa vallalla ja valtaistuimilla. Anne-Louisen hän on päättänyt naittaa Hannoverin kuninkaan sokealle pojalle, jota Anne ei koskaan ole tavannut. Anne ei pidä ideasta ja karkaa. Hän päätyy Sevenin maatilalle. Seven on sitä mieltä, että kenelläkään ei ole oikeutta korkeaan asemaan vain syntyperänsä vuoksi, ja niinpä hän järjestää Annelle pakomatkan walesilaisessa laivassa, joka on täynnä laittomia siirtolaisia. Seven päättää viime hetkellä mennä itse katsomaan, miten prinsessa sopeutuu oloihin. Tapahtuu monenlaisia asioita, laiva palaa ja haaksirikkoutuu. Lopulta Seven joutuu kidnappaamaan Saksi-Koburg-Gothan prinssi Albertin (josta on määrä tulla kuningatar Viktorian puoliso) saadakseen Anne-Louisen elämän kohdalleen.

Tapaan itsekin hämmästyä siitä, että pidän kirjasta melkoisesti. Vanhahtava käännös, satukirjamaisuus, mutkittelevat juonenkäänteet ja onnellinen loppu tekevät siitä kelpo viihdekirjan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home