My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, March 01, 2008

Sheri Tepper: Six Moon Dance

"Six Moon Dance" on laaja-alaisin ja kunnianhimoisin Tepperin kirjoista. Yksi toimivista henkilöistä (ja melko eloisa onkin!) on elävä planeetta, ja aika-ala on noin miljoona vuotta, pari vuotta sinne tänne. Luin kirjan kolmannen kerran enkä ole vieläkään varma, onko Tepper haukannut liian suuren palan vai ei.

Kirjassa esiintyvät kaikki Tepperin suosikkiaiheet - patriarkaalisen kulttuurin tuhoisuus, ekologia, alkuperäiskansat. Tapahtumapaikka on (suurimmaksi osaksi) Newholme-niminen planeetta. Ensimmäinen siirtolaisaalto Newholmeen tuli Thor-nimiseltä planeetalta, jossa vallitsi sotainen patriarkaatti. Liian kiivaat Thoriinkin päättivät lähteä siirtolaisiksi. Heillä ei ollut mukanaan yhtään naista, vain kotieläinten ja siemenviljan alkioita. Newholme oli tutkittu ja todettu, että siellä ei ollut älyllistä elämää. Thorilaisten oli tarkoitus käynnistää siirtokunta, rakentaa asunnot ja hankkia siitten (nimenomaan "hankkia", ostaa tai varastaa) naiset. Kun toinen siirtolaisaalto saapui Newholmeen (käsittäen runsaasti naisia, erityisesti tiedenaisia), siellä oli mm. kahden linnoituksen puolivalmiit rangot, mutta ei jälkeäkään alkuperäisistä asuttajista. Uusi ryhmä asettui taloksi. Naisia alkoi kadota. Ryhmän antropologinaiset linnoittautuivat toiseen linnakkeeseen ja perustivat hallinnon ja uskonnon, jota kutsuttiin nimellä "Akat" (Hags). He keräsivät tiedot kaikista universumin naispuolisista jumaluuksista (Hagions) ja pystyttivät heitä palvovan tiukan matriarkaatin.

Kun siirtolaiset asettuivat taloksi, paikalle ilmestyi yhtäkkiä runsain määrin alkuasukkaita, jotka kutsuivat itseään nimellä timtim - siirtolaisille timmyt. Universumin ehdottomia sääntöjä oli, että planeetat, joilla oli alkuperäisasukkaita, piti jättää rauhaan. Newholmen asukkaat huomasivat timmyt hyödyllisiksi eivätkä halunneet lähteä planeetalta. Timmyistä tuli "näkymättömiä", "olemattomia". He hoitivat lapset, he tekivät suuren osan töistä, mutta heitä ei "nähty". Toinen anomalia oli, että tyttölapsista puolet kuoli syntyessään. Naiset olivat harvinaisuuksia. Niinpä miesten täytyi maksaa suuret myötäjäiset saadakseen vaimoja ja jatkaakseen sukuperintöään. Koska naisista maksettiin ja heidän velvollisuutensa oli tehdä lapsia, heille avioliittosopimuksessa myönnettiin oikeus tietyn ajan kuluttua hankkia "kumppani". Kumppanit koulutettiin ylijäämämiehistä erityisissä taloissa. Heidät opetettiin miellyttämään naisia kaikin tavoin. Perhemiehet (joilla oli vaimo ja lapsia)ja liikemiehet (joilla ei lapsia ollut) raatoivat arkipäivät, hankkivat lapsia ja toivoivat tyttöjä, joista saisi myötäjäisrahat. Naiset synnyttivät lapsia ja toivoivat miellyttävää kumppania viihdytyksekseen.

Newholme oli tuliperäinen planeetta, jolla oli kuusi kuuta. Kirjan alussa kuut ovat sijoittumassa kuvioon, joka lisäisi vuorovesi-ilmiön maksimiin. Tulivuorten purkaukset lisääntyvät samalla ja alkaa tuntua siltä, että Newholme on hajoamassa. Samaan aikaan vierailulle on tulossa "Kyselijä", robotti, jolla on valta tuhota jokainen siirtokunta, joka rikkoo ihmisyyden lakeja ja sääntöjä. Ja newholmelaisilla on paljon kätkettävää. Ovatko ensimmäiset siirtokuntalaiset todella kuolleet? Miksi tyttöjä on vähemmän kuin poikia? Mistä timmyt ovat tulleet? Ja mikä on Quaggi, jonka kanssa keskusteli Kaorugi, planetta itse?

Huomattavan paljon materiaalia samassa paketissa, ja hiukan epävarmassa tasapainossa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home