My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, April 26, 2007

Qiu Xiaolong: Musta sydän

Tästä kirjasta en pitänyt yhtä paljon kuin aikaisemmista ylikomisario Chenin tutkimuksista. Ehkä siksi, että tämä on jollakin tavalla katkerampi, tai ehkä vain sen vuoksi, että Kiinan kuvaus on jo tuttua eikä henkilöissä ole yllätyksellisyyttä. Kulttuurivallankumouksen jälkimaininkeja puidaan taas, ja elämää shikumen-taloissa (sekasortoinen rykelmä huoneistoja yhteiskeittiön ja sisäpihan ympärillä).

Entinen naiskirjailija löydetään murhattuna huoneestaan. Konstaapeli Yu hoitaa tutkimuksia, koska ylikomisario Chen on saanut rahakkaan käännöstyön liikemies-gangsteri Gulta. Murhaan ei tunnu löytyvän syytä (kirjailijatar on köyhä), eikä tekijää, koska koko talon elämä on pyörinyt vilkkaana asunnon ympärillä murhan aikana. Motiivia etsitään kulttuurivallankumouksen ajalta, jolloin kirjailijatar oli karkotettuna maaseudulle ja koki tuhoisan rakkausjutun iäkkään kirjailijan kanssa.

Henkilöistä puuttuu puhti ja elämä. Qiu ei ole oikein innostunut ajatukseensa tai sitten hän on niin kauan asunut Amerikassa, että uusi Kiina on jo vieras. En todellakaan mieltynyt tähän kirjaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home