My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, March 20, 2006

Sheri Tepper: The Family Tree

Sheri Tepper on lähinnä ekofeministi, mutta tässä kirjassa hän on pääasiassa eko, ei feministi.

Dora on poliisi, jonka aviomies on siisteysfriikki. Doralla on tapana jutella lähes kaikelle vastaan tulevalle. Kun pihassa kasvaa outo kasvi, Dora puhuu sille. Hänen miehensä repii sen maasta. Kasvi putkahtaa uudelleen esiin entistä pitempänä. Mies yrittää myrkyttää sen ja päätyy teho-osastolle. Dora päättää, että avioliitto on entinen, ja hankkii oman asunnon. Outo kasvi ilmestyy hänen kynnykselleen. Doran juttelu on saanut kasvin kiintymään häneen.

Dora ei ole ainoa, jolla on kasvillisuusongelmia. Kaikkialla puut ja pensaat ilmestyvät kuin tyhjästä. Autot joudutaan jättämään pihoihin, koska ajotiet ovat kasvaneet umpeen. Puut nielaisevat taloista ylimääräisiä huoneita. Kasveja myrkyttävät ihmiset päätyvät sairaalaan; uusilla puilla on myrkylliset okaat. Kaiken tämän keskellä Dora joutuu tutkimaan geenibiologin murhaa. Kaksi muuta saman alan tutkijaa on myös surmattu. Kaikki ovat tutkineet eläinten puhekykyä.

Tarinan lomassa Tepper kertoo toista tarinaa, joka on suoraan Tuhannesta ja Yhdestä Yöstä. Nassif on sulttaanin orja ja tarinankertoja. Sulttaanin pojalle, Sarifille, on ennustettu, että jos hän ei löydä kadonnutta talismaania, hän tuhoutuu ennen aikuisuuttaan. Sulttaani lähettää poikansa salaperäisten St.Wheelin näkijöiden linnakkeeseen kysymään talismaanista ja Nassif lähetetään hänen mukaansa. Matkalla seurue lisääntyy usealla jäsenellä, joista prinssi Izzakarin syntyessä on lausuttu sama ennustus kuin prinssi Sarifille. Matkalla tapahtuu ihmeellisiä ja odottamattomia asioita. Kun saattue pääsee St. Wheeliin, paljastuu, että Doran ja Nassifin tarinat eivät olekaan irrallaan toisistaan, vaan osa samaa monimutkaista juonta.

Sheri Tepperin kirjoista tämä taitaa olla suosikkini. Hänellä on häkellyttävä kyky kietoa tarinansa yllättävään loppuratkaisuun. Jokaisessa kirjassa on myös henkilöitä, jotka mielellään tapaisi tosielämässä. Tämä on lämpimin (paitsi ehkä The Fresco?) ja sisältää suurimman määrän todella miellyttäviä henkilöitä. Minusta on vahinko, että Tepperin kääntäminen psyähtyi kahteen kirjaan. Hänen parhaansa ovat saatavilla vain englanninkielisinä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home