My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, January 13, 2011

Joseph Conrad: Varjolinja

"Varjolinja" on ennen suomentamaton Conradin kertomus, joka perustuu osittain hänen omiin kokemuksiinsa merikapteenina idässä. Tarina on juoneltaan yksinkertainen. Kertoja on nuori perämies, joka sanoutuu irti laivaltaan palatakseen Englantiin. Hän muuttaa mielensä saadessaan yllätyskomennuksen kapteeniksi laivaan, jonka entinen kapteeni on kuollut.

Alus on kaunis purjelaiva, miehistö on hyvää ja kunnollista, mutta jotakin outoa kaikessa on. Ensimmäinen perämies väittää kuolleen kapteenin kummittelevan laivalla, kokki - niin hyvä mies kuin ne tulevat - voi koska tahansa kaatua kuolleena maahan sydänvian vuoksi ja sitten laiva heti lähdön jälkeen joutuu epäluonteenomaiseen tyveneen ja koko miehistö sairastuu kuumetautiin.

Varjolinja erottaa elämän kuolemasta, joka jäljittää laivaa, ja myös kapteenin nuoren innon aikuisen kypsyydestä. Selkeä, koristelematon, mutta mieleen jäävä tarina - siinä on enemmän kuin päälle näkyy.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home