My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, January 23, 2008

Tom Holland: Persian tuli

Kyllä hyvä historiankirja aina keskinkertaisen (tai hyvänkin) jännärin voittaa.

Sellaiset sanat kuin "Marathon", "Thermopylae", "Salamis" ja (kunnioittavasti kuiskaten) "demokratia" on tavattu lausua seisaalleen nousten ja rummunpärinän säestyksellä. Nytpä tuleekin historioitsija, joka paljastaa näihin suuriin sanoihin sisältyvän tarinan kaikessa raadollisuudessaan. Ja kaikki on jännittävämpää kuin voisi uskoakaan.

Tom Holland aloittaa Persian historiasta - mikä oli tämä suurvalta, joka yritti tuhota demokratian ja länsimaiset arvot? Todella suuri, todella tehokas imperiumi (kuninkaan tiellä matkustavilla piti olla kirjallinen lupa, johon sisältyi kullekin myönnetty matka-avustus viinilitroina mitaten - kuninkaan ankan osuus oli litra viiniä päivässä).

Sitten hän käsittelee Spartan (pitkätukkaisia miehiä punaisissa koltuissa - Persian suurkuningas kysyi hämmästyneenä: "Keitä ovat spartalaiset?") ja Ateenan (keskenään tappelevia aatelissukuja, jotka lopulta joutuivat keksimään demokratian selvitäkseen loukusta, johon olivat kaupunkinsa saattaneet).

Sitten päästään Persian suurkuninkaan sotaretkeen ja mitä sitten seurasi. Todella, todella riemastuttava kertomus, vaikka raatokärpäsiäkin riittää. Sodan ikävämpi puoli ei pääse unohtumaan.

Tällaisia kirjoja pitäisi luettaa niillä henkilöillä, jotka valittavat, että "historia on niin tylsää".

0 Comments:

Post a Comment

<< Home