My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, September 29, 2010

Ursula LeGuin: Taivaan työkalu

LeGuinia kiinnostivat unet 70-luvun alussa. Hän kirjoitti kirjat "Maailma, vihreä metsä" ja tämän "Taivaan työkalu" unista, niiden mahdista ja vaikutuksesta. Molemmissa on kyse myös riistosta, sorrosta ja maailman hallitsemisen halusta.

"Taivaan työkalu" kertoo maailmasta, jossa asuu seitsemän miljardia ihmistä ahtaasti ja ankeasti. Kunnianhimoisen psykologin luo lähetetään mies nimeltä George Orr. Orr on lauhkea pikkumies, joka on käyttänyt laittomasti nukahtamislääkkeitä ollakseen näkemättä unia; tohtori Haber on unitutkija. Ongelma vaikuttaa yksinkertaiselta, opeteaan vain Orr olemaan pelkäämättä painajaisiaan. Orr väittää sitkeästi, että hän ei pelkää unia sinänsä; hän vain näkee unia, jotka muuttuvat tosiksi. Tämä osoittautuu olevan totta. Tohtori Haber näkee tilaisuutensa parantaa maailmaa ja omaa asemaansa määräämällä tämän kiltin pikkumiehen unia. Hän ei kuuntele, kun Orr muistuttaa, että unet tulevat alitajunnasta eikä niitä voi määräillä.

"Taivaan työkalu" on häiritsevänkin kiinteä tarina, joka jää mieleen (joskaan toivottavasti ei uniin - kuka tietää, mitä voi tapahtua?)


0 Comments:

Post a Comment

<< Home