My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, August 19, 2010

Jack Chalker: The Devil's Voyage

Tuottelias science fiction -kirjailija Jack Chalker kirjoitti myös yhden sotakirjan, "The Devil's Voyage" Manhattan-projektista ja risteilijä Indianapoliksen upotuksesta. Indianapolis oli amiraali Spruancen lippulaiva, joka palatessaan korjauksista San Franciscosta sai salaiseksi lastikseen toisen atomipommeista - sen, joka pudotettiin Hiroshimaan. Kun Indy jätti pommin Tinianiin ja komennettiin liittymään Leyten lahdelle koottuun laivasto-osastoon, siihen osui kaksi torpedoa ja se upposi. Kyseessä oli Yhdysvaltojen laivaston suurin skandaali - Indyn upotusta ei huomattu ennen kuin neljä päivää myöhemmin, jolloin uutta radiolaitetta kokeileva lentokone näki miehiä vedessä ja alettiin kuumeisesti selvittää, mikä laiva oli uponnut. Indyn noin 1200 miehen miehistöstä pelastui hiukan yli 300.

Chalker keskittyy kuvailemaan ylihysteeristä tiedustelutoimintaa ja salailua, joka atomipommia ympäröi, ja syyttää siitä Indyn huomaamatonta katoamista. Salaliittoteoriat sikseen - turvatoimet varmaan olivat juuri niin farssimaiset kuin kirjassa kuvataan, ja miesten kamppailu vedessä auringon polttamina, suolaveden ja öljyn syövyttäminä, haiden ahdistelemina, ilman juomavettä ja ruokaa on kovaa luettavaa.

"The Devil's Voyage" olisi ansainut enemmän huomiota kuin se on saanut.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home