My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, July 31, 2010

Leslie Chang: Tehtaan tytöt

Lukipa tai kuulipa Kiinasta mitä tahansa, Kiina-kuva on aina myöhässä, niin muuttuva maa Kiina on. Leslie Changin Kiina on 2000-luvulta ja taas uusi Kiina.

Leslie haastatteli Dongguangin kaupungin tehtaan tyttöjä seitsemän vuoden ajan ja tarjoaa Kiinan, jonka kotoa lähtevät nuoret (useimmat tyttöjä) rakentavat. Avainsana on chuqu - maailmalle lähteminen. Leslie leikkaa tarinaan oman sukunsa tarinan - hänen sukulaisensa lähtivät Kiinan varhaisempien mullistusten kautta - Mongoliaan, Taiwaniin ja Yhdysvaltoihin. Chuqu.

Dongguang on vain yksi uuden Kiinan kasvavista, kaoottisista teollisuuskaupungeista (muun muassa Nokialla on siellä tehdas). Kukaan ei tiedä, mikä Dongguangin asukasmäärä on - arvaukset vaihtelevat 6 - 10 miljoonan välillä. Yksimielisyys vallitsee siitä, että yli 70% asukkaista on nuoria tyttöjä. Maalaistytöt loikkaavat tuntemattomaan 15-16-vuotiaina. He aloittavat tehtaiden liukuhihnoilta 11-12 tunnin työpäivillä, valehtevat, huiputtavat ja väärentävät koulutodistuksensa, henkilöpaperinsa ja työkokemuksensa päästäkseen eteenpäin ja ylöspäin, vaihtavat huimaavalla nopeudella alaa ja ammattia ja pärjäävät. Ainoa kontakti on usein kännykkä - kun erään haastatellun kännykkä varastettiin, hän menetti saman tien kaikki kahden vuoden ystävänsä, tuttavansa ja jopa yhteyden sukulaisiinsa. Kotikylä toimii taustalla, nämä nuoret palaavat traditionaalisiksi juhliksi, lähettävät rahaa vanhemmilleen, hankkivat työpaikkoja nuoremmille sisaruksilleen, mutta vain vähäinen murto-osa heistä palaa kotikyliinsä. Kiina on muuttumassa peruuttamattomasti - chuqu.

Vaikuttava kuvaus muuttuvasta maasta. "Tehtaan tytöt" tuo mieleeni paljon pienemmän, mutta yhtä mullistavan muuttoliikkeen, kun samanlaiset maalaistytöt muuttivat kaupunkiin 1800-luvulla ja loivat kotikaupunkini Tampereen teollisuuskuvan. Tunnen sukulaisuutta näitä Minejä ja Chungguaneja kohtaan, jotka nousevat bussista linja-autoasemalla arvaamatta lainkaan, mikä heitä odottaa, mutta määrätietoisen päättäväisesti uskoen, että he menestyvät:

"VOIN LUOTTAA VAIN ITSEENI."


0 Comments:

Post a Comment

<< Home