My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, July 11, 2010

Sharyn McCrumb: The Rosewood Casket

McCrumbin Appalakki-kirja alkaa Jim Wayne Millerin runolla "Small Farms Disappearing in Tennessee", surullinen runo tavasta, jolla pienet farmit häviävät sijoittajien ja pankkiirien tallelokeroihin.

Tarina koskettaa uudisraivaajien tuloa 1800-luvun alussa, jolloin cherokeet menttivät maansa uudisraivaajille, ja sijoittuu nykypäivään, jolloin uudisraivaajien jälkeläisten on aika mennä ja menettää maansa kiinteistöjuonittelijoille, jotka pilkkovat ne pikkutonteiksi ja myyvät eläkeläisille.

Tarinassa seurataan kahta naapurifarmia, Stargillien ja Stallardien. Stallardeilla on jäljellä isä ja naimaton tytär, farmia ovat kohdanneet onnettomuudet ja verot ovat maksamatta. Randall Stargill puolestaan joutuu koomaan ja Dovey Stallard löytää hänet. Stargillien poikia on ollut viisi; yksi on kuollut auto-onnettomuudessa, ja neljä jäljelle jäänyttä on hajaantunut pitkin Yhdysvaltoja. Nyt he kerääntyvät vanhalle kotifarmille noudattamaan isänsä viimeistä tahtoa - rakentaa omin käsin ruusupuinen ruumisarkku lankuista, jotka ovat odottaneet ylisillä isoisän ajoista asti.

Randallin lapsuudessa on ollut mystinen tapahtuma, hänen sisarpuolensa on kadonnut metsään. Nyt, Randallin kuolemaa odoteltaessa, Nora Bonesteel, jolla on toinen näkö, tuo Stargillin farmille puulippaan, jossa on pienen lapsen luut. Nora kieltäytyy kertomasta, kenen luut ovat. Tarina kiertyy kuolleen lapsen, Stallardien ulosmitattavan farmin ja neljän Stargillin pojan ja heidän elämänsä naisten ympärille.

"The Rosewood Casket" on niitä McCrumbin kirjoja, joissa yliluonnollinen ja luonnollinen liittyvät itsestään selvästi ja saumattomasti yhteen. Kadonnut lapsi, Fayre, pyrkii sisään Nora Bonesteelin taloon. Yhden Stargillin poikien vaimon, Lilahin, elämään kuuluu enkeli, joka opastaa häntä - Lilahin hämmästykseksi, mutta ei tyrmistykseksi, enkeli on musta alabamalainen (kun Rudy-enkeli näyttäytyy, hänellä on lisäksi pienet kynäviikset). Koomassa oleva Randall ei ilmesty ainostaan Noralle, vaan myös leikkaukseen joutuneelle sheriffi Arrowoodille. Kuolleet ja elävät ovat kaikki osa Appalakkien elämää.

Suosikki-McCrumbejani.


1 Comments:

Blogger Velma said...

Hei, olisikohan se mahdollista, että jatkossa lisäilisit tageja tekseihisi? Lukijan kannalta se olisi kivempaa, jos voisi selailla jotenkin samantyyppisiä tai saman kirjailijan kirjoja.

3:31 AM  

Post a Comment

<< Home