My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, February 17, 2010

Lawrence Sanders: Ensimmäinen kuolemansynti

Sanders ehti kirjoittaa ennen kuolemaansa kuolemansynti-sarjaa neljänteen saakka. Minulla on kuitenkin voimakas tunne, että hän alkuaan aikoi kirjoittaa vain tämän yhden. Kirjassa on yli 800 sivua,ja se käsittelee monilta tahoilta ja yksityiskohtaisesti New Yorkin poliisin työskentelyä. Nimikin koskee paremminkin poliisi-päähenkilöä. Toisin kuin luulisi, ensimmäisen kuolemansynnin uhri ei ole murhaaja, vaan 251. poliisipiirin päällikkö, ylikomissaari Edward X. Delaney. tunnettu lempinimellä "Teräsmuna", jolle kadulla sattumanvaraisesti murhaavan miehen kiinniotosta tulee pakkomielle. Ensimmäinen kuolemansynti on "ylpeys ja turhamaisuus".

Murhaajan voi katsoa edustavan turhamaisuus-osaa, mutta hän jää oudolla tavalla valkoiseksi läikäksi kartalle loppuun asti. Sen sijaan Edward X. Delaney (sillä tavoin hän itsensä esittelee jopa puhelimessa) itsetutkiskeluissaan tunnustaaa usein syyllistyvänsä nimenomaan ylpeyden syntiin halutessaan pyydystää murhaajan ja seuraavansa tätä loppuun asi.

Tappaja syyllistyy vaikeimmin selvitettävään rikossarjaan - hän valitsee uhrinsa täysin umpimähkään kadulla vastaan tulevista miehistä. Puhtaasti sattumalta ensimmäien uhri osoittautuu tärkeäksi poliittiseksi henkilöksi, joten rumba alkaa siitä. Samanaikaisesti Edward X. Delaneyn vaimo päätyy sairaalaan myös puhtaasti sattumanvaraisen taudin uhrina. Edward ottaa tilapäisen loman ja värvää vapaaehtoisia avustajia, kunnes 251. poliisipiiri palautetaan hänelle ja hän voi käyttää kaikkia sen resursseja. Lopussa toiminta kiihtyy varsinaiseksi pyörremyrskyksi.

Tunnustan vapaasti rakastavani syvästi Sandersin kuolemansynti-kirjoja ja Edward X. Delaneytä.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home