My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, October 12, 2009

Jame Austen: Uskollinen ystävänne

Austenin kirjeromaanien kootut. "Rakkaus ja ystävyys" on Janen 14-vuotiaana kirjoittama parodia aikakauden seikkailuromaaneista - jouluiltana oveen kolkutetaan, Mary-palvelijatar saattaa sisään mitä rakastettavimman nuorukaisen - miespalvelijan Mary piti itsellään - joka heti rakastuu tulisesti talon tyttäreen ennen kuin ehtii edes takkamatolle asti; seuraavassa kappaleessa he jo pakenevat yhdessä ja sama vauhti jatkuu, kunnes kaikki tarinan henkilöt mitä epätodennäköisimpien sattumien vuoksi osuvat yhtaikaa samoihin postivaunuihin. Useita on tosin kuollut samalla ripeydellä kuin he rakastuvatkin. Austenin perhe varmasti nauroi tyttären lennokkaalle kuvaukselle.

Samanlaista ilkeilyä on "Kolmessa sisaressa", joskin normaalimmassa ympäristössä - ruma ja häijy mies on vakaasti päättänyt naida yhden sisaruksista, ja kaksi sisarta juonivat ilmoittaen vakaan halunsa viedä mies; kolmas nai miehen väkisin, koska hän ehdottomasti halusi olla ensimmäisenä naimisissa. Ongelma syntyi vain siitä, että morsian halusi siniset, hopeapilkkuiset vaunut, ja sulhanen ilmoitti, että hänen on tyydyttävä ruskeisiin.

"Lesleyn linna" alkaa dramaattisesti, kun toinen Lesleyn sisarista saa kuulla sulhasensa kuolleen juuri ennen häitä, ja toinen on syvästi närkästynyt - hän on valmistanut hääruokia kaksi viikkoa, ja nyt täytyy miettiä, kuka sen kaiken syö. Seuraavana tyrmistyksen aiheena on tieto, että sisarusten isä on nainut toisen sisaren ystävättären ja näin riistänyt tyttäriltään perinnön, ja lisää nuoria miehiä ilmestyy, kunnes koko seurue lähtee Italiaan - ja siihen katkelma päättyy.

Valmis pienoisromaani on "Lady Susan", jossa nimihenkilö on ilkeä juonittelija. Hän vamppaa jokaisen näkösälle ilmestyneen miehen, olivatpa nämä naimissa tai eivät. Muut tarinan naiset kirjoittelevat toisilleen tyrmistyneitä kirjeitä miestennielijän edesottamuksista. Kilpailijana lady Susanilla - joka tarinan alussa on 35-vuotias leski - on oma 16-vuotias tyttärensä.

Ihmiskuvaus ei tässäkään kertomuksessa ole Jane Austenin myöhempien kirjojen tasoa; lady Susanin syy ilkeillä tyttärelle on epäselvä, tytär on itkevä tiskipyyhe ja tapahtumia varsin vähän, mutta ilkeän naisen idea on kiinnostava. Jane Austen ei kehittänyt tyyppiä myöhemmissä kirjoissaan, mikä on vahinko. Hänen mieshahmonsa kehittyivät myös lady Susanin ajoista. Ei vain arvon lady itse, vaan kaikki muutkin tarinan naiset tuntuvat vievän miehiä kuin litran mittaa. Austenin harrastajille kirja on silti kiinnostava, monet hahmot ovat luonnoksia, jotka kirjoittaja myöhemmin kehitti eläviksi.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home