My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, July 19, 2009

Charles de Lint: Svaha

Svaha tarkoittaa aikaa salaman näkemisen ja ukkosen kuulemisen välillä; odottaa lupauksen täyttymistä.

Länsimaat ovat tärvelleet sen kunnolla. Suurin osa maapalloa on ruostunutta hylkymaata, jossa happosateet ja radioaktiivinen säteily tuhoavat hitaasti kaiken. Ainoat elämän suojapaikat ovat megapleksit, joissa rikkaat majailevat ylellisyydessä muovikuplan sisällä ja heitä ympäröivällä suhteellisen turvallisella alueella asuvat köyhät ja hurjat - ja enklaavit, täysin ulkomaailmasta suojatut alueet, jotka vielä ovat luonnonmukaisia. Enklaavit rakennettiin, kun eräs intiaani keräsi musiikilla kunniaa, mainetta ja hehtaareittain rahaa ja kulutti kaiken ostamalla heimojen maata ja kouluttamalla nuoria, jotka kehittivät enklaavien rakentamiseen tarvittavan teknologian.

Nyt enklaavit ovat uhattuja. Yksi niistä on lakannut vastaamasta kutsuihin ja kaksi tapausta tutkimaan lähetettyä lentokonetta on kadonnut. Heimot kokoontuvat ja lähettävät nuoren soturi-medén Gahzeen tutkimaan tilannetta ja ehdottomasti tuhoamaan heimojen teknologian sisältävät sirut; muuten kaikki enklaavit olisivat vaarassa joutua megapleksejä hallitsevien rikollisklaanien käsiin.

Klaanit ovat japanilaisia. Teknologian hallitessa japanilaiset ja kiinalaiset valtasivat megapleksit, mutta kiinalaiset jäivät häviölle ja hallitsevat megapleksien slummeja. Heitä vastaan taistelee japanilaisten yakuza ja korruptoituneet turvallisuusfirmat. Slummien salainen valttikortti on Riepumies, joka elää kaksoiselämää. Hän on slummin hallitseva hahmo, mutta myös megapleksin kunnioittama tietokonenero. Kun taistelu enklaavin tietokonesirusta alkaa, peli on monitahoista. Gahzee saa avukseen myös kojootin, jota hän alkaa epäillä maan päälle putkahtaneeksi manitouksi.

Kirjan kuvio on kiinnostava sen poikkeavien kulttuurikuvioiden vuoksi. Japanilaiset ja intiaanit vastakkain perinteineen ja kunniakoodeineen. Vähän rakkauttakin mahtuu sekaan, traagista ja täyttymystään odottavaa.

Hai, ja mata.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home