My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, May 01, 2009

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa

Biafralaisnaisia pakenemassa - toisella kirjassa mainittu kietaisuhame, jossa on presidentin kuva

Kirja Biafran tarinasta. Mahdottoman hyvä kirja täyteläisen kerronnan ansiosta ja siksi, että kirjailija ei huuda. Hänen ei tarvitse, aihe tekee sen itse, mutta vaatii kypsyyttä pysyä tasapuolisena. Sankareita ei ole - Biafran sotilaat ovat samanlainen laiton ryysyläisjoukko kuin lapsisotilaiden muistelmat kuvaavat, rikkaat ajelevat loistoautoilla samalla kun kansa kuolee kwasiorkoriin, pakolaiset varastavat toisiltaan ja ranskalaiset papit vaativat tytöiltä seksiä korvaukseksi avustustarvikkeista. Toisaalta biafralaiset ovat loputtoman kekseliäitä - kun nigerialaiset pommittavat toreja, torit siirtyvät viidakkoon; kun ruoka loppuu, ihmiset seuraavat vuohia ja keräävät niitä kasveja, joita vuohet syövät. Voittoisat nigerialaiset polttavat kirjoja ja pieksevät kaikkia, joilla on silmälasit - käsittämätöntä käytöstä, kunnes Pol Pot nousi valtaan Kambodzassa.

Päähenkilöiksi nousevat varakkaan perheen kaksoistyttäret, Olanna ja Kainene. Olanna rakastuu sosialistijohtajaan, Kainene valkoiseen kirjailijaan. Kaikkien tiet kulkevat eri suuntiin; viidentenä henkilönä on maalaispoika Ukwu, Olannan kumppanin Odenigwon palveluspoika.

Nigeria/BIafran kulttuurisekaannus tulee esiin koko kirjan keston ajan. Varakkaat naiet käyttävät peruukkia ja piipahtelevat Lontoossa, Odenigwon äiti päättää, että Olanna on noita, ja tekee taikoja pitkin taloa. Ukwulla on seksi mielessä kuten jokaisella nuorella pojalla, mutta hän kiinnostuu kirjoista ja alkaa kirjoittaa itsekin.

Yleisinhimillinen kuvaus ihmisistä sodassa - ei mikään antropologinen tutkielma. Näille ihmisille suon mielelläni "Finlandian" kansallislauluksi.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home