My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, April 29, 2009

Tom Ambrose: Hirmuvaltiaita vai valtiomiehiä?

Tyranniuden lyhyt historia, kuten alaotsikko mainitsee. Tyranneja käsitellään teema teemalta, joten useat esimerkkihenkilöt tulevat esiin joka luvussa uudelleen. Se hieman häiritsee, mutta teemoittainen käsittely on mielenkiintoinen tapa löytää yhtäläisyyksiä tyrannien luonneprofiilissa ja siinä, miksi heitä yleensä on kestetty. Luvut "Ankea lapsuus" ja "Murhaava kosto" löytävät todella hämmästyttävän valaisevia yhtäläisyyksiä henkilöissä Kiinan ensimmäisestä keisarista Nikolai Ceaucescuun asti. Laajalti käsitellään myös aihetta, joka mielellään unohdetaan, kun kaikki pannaan yhden miehen syyksi: miksi nämä ihmiset on päästetty valtaan ja miksi heitä on seurattu uskollisesti jopa kuolemaan asti (heidän tai seuraajien).

Ambrose on myös löytänyt eräitä hämmästyttäviä tyranneja; miten moni on kuullut Paraguayn 1800-luvun Franciasta? Valaiseva luku on myös "Ovatko despootit hulluja?" (Oikea vastaus: useimmat ovat - elleivät heti, niin uransa loppupuolella.)

Ärsyttävää on toisaalta jatkuva palaaminen Hitleriin ja Staliniin. Heistä on luettu jo niin paljon, että epätavallisemmat esimerkit olisivat kiinnostavampia - mieleeni tulee muutamia, joista olisin halukkaasti lukenut analyysin, esimerkiksi eräät historian paavit tai vaikkapa Henrik VIII. No, kelpo kirja tällaisenaankin.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home