My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, April 28, 2009

Guy Gavriel Kay: Ysabel

Normaalin määrittelyn mukaan "Ysabel" olisi nuortenkirja. Kun päähenkilö on 15-vuotias, jonka äiti on poissa (lääkärinä Darfurissa), isä ottanut pojan työmatkalle mukaansa (valokuvaaja, avustajaryhmänsä kanssa kuvaamassa Provencea taas uuteen loisteliaaseen valokuvakirjaan), poika tapaa saman ikäisen tytön katedraalissa, ja paikalle osuu salaperäinen muukalainen, niin asian pitäisi olla sillä sanomalla selvä.

Vaan kun ei ole. Kayn ensimmäinen trilogia, Fionavarin kuvakudos, kertoi ryhmästä kanadalaisnuoria, jotka päätyvät fantasiamaailmaan. Silloin Kayn ote oli vielä haparoiva. "Ysabeliin" mennessä hän on oppinut ammattinsa. Kirja on tiivis. Meno on hurjaa sekä tunnepuolella että tapahtumien suhteen; koko tarina tapahtuu alle viikossa.

Ned on siis Aix-en-Provencen katedraalissa, jonka ulkopuolella hänen isänsä kuvaa. Katedraali on suljettu kuvuksen ajaksi (niin kuuluisa Nedin isä on), mutta Kate on päässyt sisään sivuovesta. Nuroet juttelevat, kun kastekappelista kuuluu ääniä ja he menevät katsomaan. Kappelissa on mies, joka sanoo: "Juoskaa tiehenne, te ette kuulu tähän tarinaan. En halua tappaa teitä."

Siitä meno alkaa. Mies etsii vihollistaan ja rakastettuaan. He ovat esittäneet kuolettavaa kolmiodraamaansa kaksi ja puoli tuhatta vuotta. Ned ja hänen perheensä tulevat vedetyiksi mukaan, kun Beltane-uhrin aikaan druidi kutsuu Ysabelin esiin (kuten monta kertaa ennenkin) ja Ysabel ottaa hahmokseen Melanien, Nedin isän assistentin. He haluavat Melanien takaisin, druidi haluaa kääntää ajan taaksepäin siihen hetkeen, jolloin muukalaiset eivät olleet astuneet Provencen rannoille, ja kelttisoturi ja roomalainen haluavat molemmat taas kerran Ysabelin. Jos toinen voittaa, Ysabel kuuluu voittajalle eikä Melanie palaa.

Kirjan mittaan menneisyyden hahmot käyvät eläviksi paitsi Ysabel; hän on lumous, ikuinen rakkaus, jota miehet tavoittelevat. Mitä hän haluaa?

"Ysabel" ei ole nuorten kirja. Kun kolmikko ensi kerran aloitti kuolettavan kisansa, 15-vuotias oli aikuinen, ja aikuisia ovat Ned ja Katekin - vaikka samalla normaaleja nuoria. Upea sekoitus. Kuten Nedin isä sanoi katedraalista: juuri tuo sekoitus tekee siitä niin jännittävän.

Paikka josta kaiki alkoi - katedraalin kastekappeli, jonka paikalla oli aikoinaan roomalainen temppeli, ja jonka keskellä olevan ristikon alla on kappale roomalaista forumia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home