My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, January 02, 2009

Paul Theroux: Dark Star Safari

Therouxin viimeisin matkakirja (ja varmaan kaiken kaikkiaankin viimeiseksi jäävä) on jostakin syystä jätetty suomentamatta. Theroux matkustaa koko Afrikan halki pohjoisesta etelään halki vaarallisten seutujen, samoilla kulkuvälineillä, joita paikallisetkin käyttävät, tavaten kaikenlaisia ihmisiä spitaalisista Ugandan pääministeriin. Kun hän lopulta päätyy Johannesburgiin, loistohotelliin, lukkojen ja salpojen suojaan, hänen kaikki tavaransa varastetaan. Se sivistyksestä.

Theroux laajentaa näkymänsä Afrikasta 40 vuoden ajalle käyden paikoissa, joissa hän nuorena ja innokkaana rauhanjoukkojen jäsenenä opetti ja tavaten ihmisiä, jotka hän viimeksi tapasi nuoruudessaan. Hänen mielipiteensä länsimaiden tavasta kohdella Afrikkaa ja afrikkalaisen tavasta ottaa apu vastaan on kalttaava; hänen viikkojen aikana rakentuva mielipiteensä on, että Afrikka pitäisi jättää rauhaan, niin se pärjäisi omillaan. Hänen kokemuksensa "hyveen agenteista", kuten hän näitä apupataljoonia kutsuu, oikeuttaa tämän näkemyksen. Toisaalta monet hänen kohtaamansa ihan tavalliset afrikkalaiset oikeuttavat optimismin.

Eniten häntä närästää afrikkalainen tapa kutsua häntä nimellä mzee - vanhus. Hän täyttää Afrikassa 60 vuotta, ja sen ikäinen on siellä vanha, mutta Therouxilla on itsellään voimakas halu osoittaa, ettei tässä vanhoja olla, aito amerikkalainen neuroosi.

Ja niin - matkan viimeisellä etapilla Theroux, joka on selvinnyt hämmästyttävistä asioista, rosvojen väijytyksestä, melomisesta virtahepojoessa, matkustamisesta karja-autossa nautojen seassa, saa viimeisessä etapissaan pahan mahaloisen, josta hän ei kirjoittamisaikaan ole vielä toipunut.

Kiinnostava ja persoonallinen kuvaus Afrikasta, täynnä mieleen jääviä kohtauksia. Hyvä kirja hyvältä kirjailijalta.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home