My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, January 04, 2009

Amos Oz: Kuolemaan asti

Kirja sisältää kaksi nuoruuden novellia ja sen huomaa.

Ensimmäinen novelli on synkkä, jotensakin kukkaiskielinen, Poen tyyliin kirjoitettu kertomus ristiretkelle lähteneestä ritarista, joka katsoo päätehtäväkseen juutalaisten tappamisen. Seurue pelkää kuitenkin, että heillä on joukoissaan piilojuutalainen ja kääntyy jahtaamaan toisiaan.Vaikka tarina on, Shakespearea siteeraten, "hupsun tarinoima, täys' ääntä, vimmaa, tarkoitusta vailla", on siinä ilmeisesti ansioita, koska se takertuu mieleen kuin suomalainen tango.

Toinen novelli on sijoitettu aikaan, jolloin Moshe Dayan oli Israelin puolustusministeri. Kertoja on ikääntyvä mies, jonka vainoharha ovat bolshevikit ja heidän maailmanlaajuinen salaliittonsa juutalaisia vastaan. Vainoharha onkin novelleja yhteen liittävä teema. Synkkä kertomus tämäkin; toivottavasti Amos Oz ei tavoittanut mitään perimmäistä juutalaisista, koska jos on, niin Gazassa käy kelvottomasti. (No, Israelin Suomen-lähettilään toistelema lausunto "syöpäpesäkkeestä, joka on leikattava" - tarkoittaen palestiinalaisia - on pelottavan lähellä näiden Ozin maanikkojen ajatuksia.)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home