My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, August 13, 2008

Marion Zimmer Bradley: City of Sorcery

"City of Sorcery" seuraa ajallisesti kirjaa "Thendara House". Magda ja Jaelle oat molemmat jättäneet sekä Imperiumin palveluksen että vapaiden amatsonien järjestelmän ja pitävät tukikohtanaan "Kiellettyä tornia" ("Forbidden Tower" kertoo sen tarinan; kysymyksessä on järjestö, joka sallii jokaisen telepaatin liittyä mukaan omilla ehdoillaan kumartamatta Darkoverin hallitsevaa ylimystöä). Molemmilla naisilla on nyt tytär, ja he työskentelevät liittääkseen yhteen Darkoverin ja Imperiumin, erityisesti lääkärihoidon ja planeetan tutkimuksen.

Imperiumin tiedustelupäällikkönä on Cholayna, joltakin erämaaplaneetalta tullut nainen. Planeettaa kartoitetaan lentokoneilla. Alexis Anderson, Lexie, on koneessa, joka planeetan eristyneimmässä kolkassa joutuu myrskyyn ja putoaa. Alexis löytyy tiedusteluaseman portilta muistinsa menettäneenä. Magda kutsutaan yrittämään telepaattisesti saada häneen yhteyden. Lexie hourailee kaupungista vuorten takana. Kun hän toipuu, hän karkaa ja häviää kaupungista Rafaellan, vuoristo-oppaan kanssa. Rafi jättää Jaellelle viestin ja vaatii tätä seuraamaan, koska Lexien löytämässä kaupungissa on aarre.

Darkoverissa on satoja vuosia huhuttu Sisarkunnasta, jonka pitäisi majailla jossakin vuorilla. Loppujen lopuksi kadonnutta paria ja mystistä kaupunkia lähtee etsimään sekalainen joukko: Cholayna, joka on huolissaan Lexiestä, terralainen Vanessa, jota houkuttelevat vuoret, Jaelle Rafin pyynnöstä ja Camilla ja Magda, jotka ovat huolissaan Jaellesta ja joita mystinen kaupunki ja sisarkunta kiehtovat.

Matkasta tulee ankara. Marion Zimmer Bradley on sanonut, että hän sai inspiraationsa kokonaan naisten keskisestä Mt. Everest -retkikunnasta. Matkaa ei tehdä vain fyysisten koettelemusten (myrskyjä, kalliovyörymiä ja rosvoja) vaan myös henkisten kautta. Lopussa jokainen löytää oman määränpäänsä ja tekee omat valintansa. Kuten sankarimatka-tarinoissa asiaan kuuluu, jokainen oppii myös itsestään ja muista asioita, joita he koskaan eivät olisi uskoneet.

Kirjassa tulee esiin Bradleyn "New Age" -tyyppinen ajattelu enemmän kuin muissa Darkover-kirjoissa, mutta se on myös hyvä esimerkki naisten keskisestä ryhmädynamiikasta. Vaikka kirja ei ole parhaita Darkover-kirjoista, olen aina pitänyt siitä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home