My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, May 27, 2007

Sanna Negus: Pidä hunnustasi kiinni, Fatima!

Toimittajien ja historioitsijoiden kirjoittamilla kirjoilla on ilmeisiä eroja. En tarkoita moittia Negusta, joka on todella paneutunut kertomaan kaiken nyky-Egyptistä, mutta tuloksessa on tiettyä - no, pinnallisuutta. Kirjaan on pantu kaikki koptien historiasta yökerholaulajattariin, parlamentin kokoonpanosta naisten huivien käyttöön, salaisen poliisin kidutuksista egyptiläisten suosikkiruokiin. Negus tuntuu haastatelleen jokaista, joka on jotakin (ja monia, jotka eivät ole). Historiajaksojen parissa on henkilökohtaisia anekdootteja illanvietoista aviomiehen kanssa ja pyllyä nipistelevistä egyptiläismiehistä.

Alkuluvut islamista Egyptissä ja naisten asemasta ovat parasta ja kiinteitä antia. Lopun luettelot elokuvatähdistä ja muista esiintyjistä ja uuvuttavat prosenttiluvut parlamentin puolueiden kannatuksesta ovat raskaampaa puurrettavaa (ja vanhentuvaa tietoa; vaikka kirja on vuodelta 2005, tilanne lienee jo toinen).

Silti kelvollinen tietokirja Egyptistä, joka ei ole pelkkiä faaraoiden hautoja ja kiilusilmäisiä terroristeja.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Juuri tuo elämänkirjo eli ed.kommentoijan mainitsema "pinnallisuus" tekee kirjasta ansiokkaan: pelkkä akateeminen selvitys ei voi kuvata koko elämää, hyvä että seassa on "ei-tietellistä" tarinaa pyllyn nipistelystä, elokuvatähdistä ja hyvä että kaikki Neguksen haastattelemat henkilöt eivät ole "jotakin". Kiitos kirjoittajalle työtä vaatineesta ja elämänmakuisesta kirjasta, joka täydensi sopivasti turistin kokemuksiani maassa. Ymmärrys lisääntyi ja se on aina hyvä.

12:01 AM  

Post a Comment

<< Home