My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, May 03, 2007

Antonia Fraser: The Weaker Vessel

Antonia Fraser tutkii kirjassaan, miten naisten roolit muuttuivat Englannin sisällissodan aikana ja sen jälkeen 1600-luvulla. Samalla hän kuvaa hämmästyttävän määrän naiskohtaloita noidista profeettoihin, kurtisaaneista runoilijattariin, perheenemännistä näyttelijättäriin, leskistä tyttäriin, naissotilaista kulkukauppiaisiin.

Pääpaino on luonnollisesti ylemmän luokan naisissa - heistä on eniten tietoa - mutta Fraser pyrkii tavoittamaan kaikki kansanluokat. Hän on tavoittanut runsaasti erilaisia persoonallisuuksia ja ihmeellisiä elämäntarinoita. Pääkysymykseen kirja antaa selvän vastauksen: sisällissodan poikkeuksellisissa oloissa naiset venyivät uskomattomiin urheuden ja kestävyyden tekoihin hoitaessaan kuolleiden tai vankilaan joutuneiden miestensä ja poikiensa asioita, matkatessaan Englannin ja Euroopan välillä, puolustaessaan itse asuntojaan ja linnojaan sotilaita vastaan. Kun sota päättyi, naisia kehoitettiin taas "pesemään astioita" (kuten eräs saarnamies sen ilmaisi).


0 Comments:

Post a Comment

<< Home