My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, May 06, 2007

Antje Windgassen: Diktaattorien naiset

Antje Windgassen on käynyt läpi kaksitoista naista, jotka ovat olleet diktaattorien vaimoja tai rakastajattaria. Hän mainitsee vielä muutamia, jotka ovat olleet naimisissa näiden diktaattorien kanssa. Mielenkiintoisia yksityiskohtia; en ole ollut tietoinen esimerkiksi Stalinin kaikista vaimoista Maosta puhumattakaan.

Naiset näyttävät karkeasti ottaen kuuluvan kahteen ryhmään; joko paljon kyseistä miestä nuorempiin, jotka valta on täydellisesti lumonnut tai kunnianhimoisiin, kivikoviin naisiin, jotka ovat usein nousseet monen miehen kautta ennen kuin ovat löytäneet mieleisensä diktaattorin. Kaikista voi sanoa, kuten Antje tekee:

Intohimon kohteen ulkonäöllä, iällä tai edes luonteella ei näytä olevan suurtakaan merkitystä - miehen erotisoivat vaikutusvalta ja raha.

Diktaattoreilla tuntuu olevan runsaasti yhteisiä piirteitä suhteessaan naisiin; he ovat järjestään korkeintaan 165 cm pitkiä (poikkeuksena ilmeisesti Peron) ja karkeita, tunteettomia rakastajia (lukuunottamatta ilmeisesti Slobodan Milosevitsia, joka oli epävarma ja täysin Mirasta riippuvainen).

Elena Ceaucescu oli jopa toiminut prostituoituna, myös avioliiton aikana. Kenraali Francon vaimo Carmen Polo, joka piti itseään Espanjan kuningattarena, oli ainoa todella ylhäisestä suvusta lähtenyt. Monilla naisilla oli todella köyhä tausta ja harvoilla edes jonkinlainen koulutus. Miestensä verisistä käsistä he joko eivät piitanneet, eivät tienneet (kuten Eva Braun - ei käsitelty kirjassa - ja Mussolinin rakastajatar Clara Petecci) tai olivat itse kaikkein pahimpia (Margot Honecker). Ainoa, joka näköjään teki myös hyvää ihmisille, oli Evita Peron.

Ikävä kuvio kaiken kaikkiaan ja kiinnostava kirja.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home