My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, December 30, 2006

Kjell Ola Dahl: Murha näyteikkunassa

Kuva ei liity kirjaan, mutta tavoittelin jotakin, joka toisi tyylin esiin (ja kirjassa on salaperäinen kaunotar).

Reidar Folke Jespersen on 79-vuotias antiikkikauppias. Lehdenjakaja näkee hänet varhain aamulla istumassa näyteikkunansa antiikkinojatuolissa alastomana ja hyvin kuolleena. Hänen rintaansa on kirjoitettu merkkejä, hänen kaulassaan on punainen naru. Leski on paljon nuorempi ja sanoo jonkun käyneen hänen huoneessaan yöllä kengät lumisina. Veljet ovat edellisenä iltana neuvotelleet liikkeen myynnistä, ja Reidar on potkaissut koiraa. (Veljensä perhoskoiraa, josta tutkiva poliisi sanoo happamesti: "Sellainen pieni homokoira [...] eihän sellaisia ole kuin vahoilla huorilla ja alkoholisteilla", johon toinen poliisi sanoo hämmentyneenä: "Minun isoäidilläni oli sellainen koira".) Ja Jespersenillä on tapana tavata punapukuinen kaunotar, jonka kanssa hän esittää aina saman näytelmän; siihen sisältyy kaksi lasia sherryä, Schubertin keskeneräinen sinfonia ja lause: "Minä rakastan sinua".

Kirja on monimutkainen mysteeri, jonka ratkaisua haetaan monista suunnista ja menneiltä vuosikymmeniltä. Kiinnostavin on kirjan tyyli, jota luonnehdin ensin itselleni barokkiseksi ja korjasin sen sitten jugendiksi. Koristeltu, tyylitelty ja hiukan mystinen.

Löytyykö tältä kirjailijalta lisää?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home