My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, December 11, 2006

Fritz Leiber: The Sinful Ones

"The Sinful Ones" on Fritz Leiberin murheenlapsi. Painokseni (vuodelta 1986) esipuheessa Leiber kuvaa kirjan tuskien taivalta ideasta paperikantiseksi.

Vuonna 1941, Pearl Harborin vuonna, Leiberiin iski masennus ja huoli. Se purkautui novelliin "You're All Alone", jossa mies tajuaa olevansa ainoa elävä ihminen automaattien täyttämässä kellopelimaailmassa. Saman tien Leiber alkoi työstää aihetta myös romaaniksi. Sota-ajan paperipula kuitenkin kaatoi kaikki lehdet, joissa novelli olisi voitu julkaista. Sodan jälkeen Leiber sai novellin myytyä, mutta ei romaanimuotoa. Kymmenkunnan vuoden jälkeen eräs ksutantamo suostui ottamaan sen. Kirjailijalle kertomatta he muuttivat kirjan nimeksi "The Sinful Ones" ja tunkivat sen täyteen pehnopornokohtauksia.

Kun Leiber lopulta sai ostettua kirjansa oikeudet takaisin väärinkäyttäjiltä, hän jätti nimen väärennettyyn muotoon (loppujen lopuksi se nyt tunnettiin tällä nimellä) ja kirjoitti seksikohtaukset uudelleen. Hän ei enää muistanut, miten ne alkuperäisesti oli kuvitellut, joten ne ovat tässä painoksessa uusia (ja huonoja). Kaiken tämän jälkeen pokkaripainos on melkoinen hybridi. Siinä on kuitenkin niin paljon hyviä kohtauksia, että kannattaa lukea.

Carr on virkailijana työvoimatoimistossa. Hänellä on kaunis naisystävä ja elämä muutenkin mallillaan. Työvoimatoimistoon tulee pelästynyt tyttö, jota seuraa vaalea nainen. Tyttö sujauttaa Carrille kirjelapun, jossa ehdotetaan tapaamista, ja pakenee. Vaalea nainen läimäyttää tyttöä, mutta tämä ei värähdäkään. Carr haluaa tietää naisen ja tytön suhtesta enemmän ja menee tapaamiseen.

Siitä alkaa hänen hämmentävä odysseiansa maailmaan, jssa kukaan muu ei tunnu olevan valveilla kuin hän, tyttö ja tätä jahtaava tappava kolmikko. Ihmisautomaattien kansoittama Chicago on tämän oudon takaa-ajojuonen näyttämö. Ei parasta Leiberia, mutta ahdistavan tunteen kirjasta saa.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kiitoksia kiinnostavasta blogista ja erinomaisista kirjavinkeistä!

Nipotetaan silti yhden pienen (luultavasti lyönti-) virheen kohdalla: japanilaisten hyökkäys Pearl Harboriin tapahtui joulukuussa 1941, ei 1943.

11:43 PM  
Blogger Mette said...

Kiitos, pääsi lipsahtamaan. Korjataan.

8:40 AM  

Post a Comment

<< Home