My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, March 25, 2006

Ruth Rendell: Nokikolarin poika

Ruth Rendellin psykologiset kirjat ovat yleensä nautittavaa luettavaa. Tästä minun on heti sanottava, että se oli pienoinen pettymys. Keksin jo puolivälissä kirjaa, mistä oli kysymys. En kuulu niihin lukijoihin, jotka haluavat ratkaista arvoituksen; haluan tulla yllätetyksi. Lisäksi loppu tuntui hiukan - miten sen sanoisin - banaalilta.

Kyse on kuuluisasta kirjailijasta, joka kuolee sydänkohtaukseen. Häneltä jää laiminlyöty ja halveksittu vaimo ja kaksi määrättömästi rakastettua tytärtä. Toinen tytär alkaa kirjoittaa isänsä elämäkertaa ja saa selville, että isä ei ole se, mikä on väittänyt olevansa. Yksikään seikka ei pidä paikkaansa; nimi, koulutus, varhaiset työpaikat - kaikki on valhetta. Tytär alkaa etsiä isänsä todellista taustaa. Apuna ovat isän kirjoittamat kirjat, joihin hän on kätkenyt johtolankoja. Kun oikea nimi alkaa paljastua, jää toinen arvoitus: miksi isä muutti elämänsä niin täydellisesti?

Parasta kirjassa on kolmen keskeisen naisen kuvaus. Olen mielissäni, että henkisesti pahoinpidelty vaimo pääsee jaloilleen ja saa elämänsä järjestykseen. Yllätyksellisin hahmo on elämäkertaa kirjoittava tytär. Hänessä piilevät psykologisen jännärin todelliset ainekset.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home