My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, March 12, 2006

John Kobler: Al Capone

"Al Caponen elämä ja maailma", on alaotsikko. Kattava ja huolellinen teos gangsterikaudesta. Elävää ja värikästä kerrontaa, yksityiskohdat paikoillaan. Tutuiksi tulevat paitsi Caponen suku, myös sellaiset hahmot kuin "Iso Jim" Colomino, kukkakauppaa pitänyt O'Banion ja muut kieltolain aikaiset hahmot. Yllättävästi caponelaisten valta jatkui 1960-luvulle asti! Tosin koskaan myöhemmin ei saavutettu sellaista poliittisen vallan näytöstä, kuin Chicagon esivaaleissa 1926:

Äänestysajan alettua Caponen kätyrit, joiden määrä ylitti roimasti Deneenin viirien alle palkatut roikaleet, ajelivat pommein ja asein lastatuin autoin ristiin rastiin äänestyspaikkojen väliä mukanaan Amerikka ensin -tarroja. Capone johti itse taistelujoukkojaan. Pahoinpitelyillä uhaten he häätivät pois äänestäjiä, joiden arvelivat kannattavan vastapuolta. Silloin tällöin he törmäsivät Deneenin puolen huligaaneihin ja silloin syntyi kahakka. Caponen leirillä oli kuitenkin lukumääräinen ylivoima, ja se piti käsissään kentän hallinnan. Caponelaiset häirtsivät tunnontarkkoja vaalivalvojia etteivät nämä päässeet tarkkailupaikoilleen. Jos häirintä ei toiminut, he raahasivat virkailijoita pois ja pitivät arestissa äänestyspaikkojen sulkemiseen saakka. Tämä velvoitti ylivalvojat nimittämään sijaisen viime minuutilla, ja gangsterit huolehtivat siitä, että ainoat käsillä olevat tarjokkaat olivat kaikki Thompsonin puolen miehiä. [.....] Kertaaja äänesti jopa sata kertaa samassa piirissä , mutta aina eri nimen ja osoitteen ilmoittaen. Muuan kertaaja ilmoitti saman osoitteen kuusitoista kertaa. Esivaalin jälkeisessä suuren valamiehistön tutkinnassa ilmeni, että osoitteessa oli ratsastustalli, mikä kirvoitti letkauksen "Joka hevonen äänesti."

Huomattavasti jännittävämpi kuin useimmat fiktiiviset jännityskirjat, ja paljon antoisaa tietoa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home