My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, February 14, 2006

Mary Hoffman: Stravaganza - Kukkien kaupunki

Firenze, kirjan Giglia

Stravaganza-trilogian kirjat ovat rinnakkaismaailmakirjoja; erityiset henkilöt, stravagantit, pystyvät liikkumaan kahdessa maailmassa henkilökohtaisten amulettien avulla. Toinen on meidän maailmamme, toinen renessanssin Italiaa muistuttava Talia. Trilogian kolmesta kirjasta "Naamioiden kaupunki" on sijoittunut Bellezzaan (Venetsiaan), "Tähtien kaupunki" Remoraan (Sienaan) ja päätösosa Gigliaan (Firenzeen).

Vaikka Bellezzaa hallitsevat naamioidut ruhtinattaret dogien sijasta, yhtäläisyydet renessanssi-Italiaan ovat henkilötasolle asti ilmeiset. Remorassa vietetään vuotuista paliota, ratsastuskilpailua. Bellezzassa ruhtinatar kihlaa meren kuten Venetsiassa doge. Gigliassa hallitseva suku on di Chimicit, "apteekkarit", kuten Firenzessä de Medicit, "lääkärit". Elämän rajuus on myös renessanssia. Kirjoissa vakoillaan, heitetään vankityrmiin, myrkytetään, tapetaan miekoin ja tikarein. Korkeimmassakaan asemassa ei kukaan ole turvassa.

Ihmeellisen hyvin tähän maailmaan sopeutuvat meidän maailmastamme Taliaan singahtaneet nuoret. Siirtyminen tapahtuu nukahtamalla amuletti kädessä. Koska nuoret yleensä löytävät amulettinsa tietämättä, mitä ne ovat, hämmennys ja pelko ovat ensimmäiset tunteet. Mary Hoffman ei ole halunnut tehdä kirjoistaan kauhutarinoita; yleensä auttaja ilmestyy ennen kuin meno käy liian pahaksi, ja lisäksi taustalla vaikuttaa stravaganttien veljeskunta, aikaisemmin Taliaan siirtyneet.

Lisämutkia stravaganteille tuottaa se, että ollessaan maailmassa, johon eivät kuulu, heillä ei ole varjoa. Kun stravagantti kuolee toisessa maailmassaan (kummassa tahansa), hän siirtyy pysyvästi toiseen ja saa varjon. Koska nämä sentään ovat nuorisokirjoja, päähenkilöt ovat tavallisia nuoria, joilla on nuorten voimakkaat tunteet, myös toista sukupuolta kohtaan. Kun valittavana on kaksi maailmaa, voi ymmärtää, ettei kaikki ole helppoa.

Jos olisin lukuhaluisen nuoren kummitäti, nämä kirjat antaisin lahjaksi - ehdottomasti.


3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Stravaganza ei ole kylläkään mikään trilogia, vaan siitä on enemmänkin osia. Suomeksi on julkaistu vain 4 ensimmäistä, mutta lisää on tulossa!

9:09 AM  
Blogger Mette said...

Kiitoksia tiedosta! Silloin kun luin näitä, minulla vain tuo tieto kolmesta krijasta. Pitääpä alkaa etsiä lisäosia!

9:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

tiedättelö tuleeko kirjasrajasta viides osa?

10:00 AM  

Post a Comment

<< Home