My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, March 17, 2011

Michael Meyer: Ihmisten vuosi 1989

Yhdysvalloissa on varmaan neljännesvuosisadan ajan ollut erittäin turhautunut toimittaja. Vuonna 1988 nimittäin Michael Meyerille tuli soitto Newsweekiltä, ja hänelle ehdotettiin tehtävää Itä-Euroopassa. Meyer tiesi, että tehtävää oli jo tarjottu toiselle toimittajalle, ja kysyi, mitä tapahtui. "Hän piti sitä liian vaarallisena." Uutismaailmassa tämä ei tarkoita lentäviä luoteja, vaan paikkaa, jossa ei tapahdu yhtään mitään - ammatillista itsemurhaa ikävystymällä. Meyer otti tehtävän vastaan - ja sitten alkoi tapahtua. Unkari, Puola, Itä-Saksa, Tsekkoslovakia, Romania.

Meyerin näkökanta on kiinnostava. Hän on kirjoittanut kirjan amerikkalaisille, jotka näkivät kommunismin kaatumisen omalta puoleltaan. Meyer muistuttaa koko ajan ärhäkästi, että kommunismia eivät kaataneet amerikkalaiset, ei Ronald Reagan eikä kumpikaan Bush, vaan maiden omat asukkaat. Hän kertoo myös unohtuneista sankareista, kuten muutamista unkarilaisista, jotka juonittelivat Itä-Saksan rajan avaamisen - monimutkainen, täsmällisesti ajoitettu salaliitto, johon osallistui myös Gorbatsov.

Meyer osaa myös luoda teräviä henkilökuvia tapaamistaan johtajista ja toisinajattelijoista. Kiinnostavaa.0 Comments:

Post a Comment

<< Home