My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, March 05, 2011

Joanne Harris: Appelsiinin tuoksu

Framboise on yli 60-vuotias leski, joka uskaltautuu palaamaan lapsuudenkotiinsa Les Lavoisesin kylään ja avaamaan ravintolan. Perhe joutui pakenemaan kylästä sota-aikana, kun Framboise oli 9-vuotias.

Framboise kertoo tarinansa itse. Hän on hapan kuin villiomena ja kova kuin luumunkivi. Samanlainen oli ollut hänen äitinsäkin, sotaleski, joka yksin vei eteenpäin kolmea lasta. Äiti jätti pojalleen perinnöksi maatilan, toiselle tyttärelleen viinikellarinsa ja Framboiselle päiväkirjansa, jossa olivat kaikki hänen kuuluisat reseptinsä ja salakirjoituksella kirjoitettu päiväkirja.

Framboise yrittää salata perhetaustansa, taistella ahneita sukulaisiaan vastaan ja muistelee kesää, jolloin hän rakastui 9-vuotiaana saksalaiseen sotilaaseen ja kylä suistui tragediaan.

Kirja on maukas, vaikkakin kitkerä. Framboiseen on pakko mieltyä. Kirjan nimi johtuu äidin migreeneistä - migreeniä edelsi aina appelsiinin tuoksu, joten Framboise aina halutessaan saada äidin pois tieltään ujutti taloon appelsiininkuoria. Äiti hoiti epätoivoissaan päänsärkyjään oopiumilla - Framboise tajusi vasta aikuisena, millaista vahinkoa hän oli aiheuttanut. Framboisen saksalainen jää vietteleväksi hahmoksi, uhkaavaksi, rakastettavaksi, huiputtavaksi. Oopperahahmo, ja loppukohtaus kylässä on myös suoraan oopperasta.


1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hyvä valinta Mette! Olen itsekin mieltynyt Joanne Harrisin tuotantoon - Appelsiinin tuoksun lisäksi esmes elokuvanakin tuttu Pieni suklaapuoti on tutustumisen arvoinen.

Martti Linna

9:04 AM  

Post a Comment

<< Home