My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, October 04, 2010

Ian Kelly: Casanova


Giacomo Casanova (veljen piirtämänä)

Ian Kellyn Casanovan elämäkerta on toiseksi paras asia itse elämäkerran suomentamiseen (joka ilmeisesti ei ole tulossa). Casanova ei ole se huhujen naisten kaataja, vaan paljon monipuolisempi henkilö. Tosin hän teki osansa naisten kaatamisessa, mikä 1700-luvulla oli tavallista, mutta hän halusi rakastua jokaiseen naiseen, mikä ei ollut tavallista. Sen lisäksi hän keksi valtiolliset arpajaiset (ja tuli vähäksi aikaa miljonääriksi), harrasti kabbalaa, soitti viulua, kirjoitti romaaneja, muun muassa yhden science fiction -kirjan (en tiedä, millaisen), tapasi hallitsijoita ja julkisuuden henkilöitä, joista kirjoitti harvinaisia henkilökuvia, ja auttoi pulaan joutuneita neitoja muun muassa järjestämällä abortteja ja auttamalla synnytyksissä. Ja saattoi neitoja pulaan muun muassa nussimalla omaa laitonta tytärtään, jonka aviomies oli käytännöllisesti katsoen impotentti. Casanova oli erittäin helpottunut tavattuaan tyttärenpoikansa, joka näytti aivan lailliselta isältään.

Casanovan pääasiallinen rikos ei ollut harhaileminen seikkailijana ja naisten kaatajana - tavallista 1700-luvulla - vaan potkiminen aisan yli eli sotkemalla aikakauden tiukkoja säätyrajoja -hän oli näyttelijättären avioton poika ja seurusteli ylhäisaatelisissa piireissä. Vaikka hän ei ollut ajan mielipiteen mukaan komea tai edes hyvän näköinen (yllä veljen tekemä muotokuva, jonka lisäksi hänen ihonsa oli tumma), häneen rakastuivat sekä miehet että naiset, koska hän oli hauska, älykäs ja huomaavainen. Hän oli myös kulinaristi, jonka mielestä rakasteluun liittyi aina hyvä ruoka - hän jätti jälkeensä useita reseptejä. Casanovaa saamme kiittää ideasta ostereista lemmenruokana:

"Ei ole hekumallisempaa ja aistillisempaa leikkiä... koomistahan se on, mutta komiikasta ei ole kenellekään vaihinkoa." He nauroivat, söivät, suutelivat ja lankesivat toistensa syliin. Leikkiin kuului, että eläviä ostereita siirreltiin suusta suuhun ja ne syötiin sitten toisten rinnoilta ja muiden ruumiinosien päältä. Älkää kokeilko ravintolassa.0 Comments:

Post a Comment

<< Home