My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, August 23, 2010

Wilhelm Rubruk: Matka Mongoliaan

Wilhelm Rubruk oli fransiskaanimunkki, joka lähti Ranskan kuninkaan lähettämän tutkimaan huhua, jonka mukaan mongolien hallitsija olisi kääntynyt kristityksi. Tämä tapahtui vuosina 1253-1255.

Veli Wilhelm kirjoitti matkakuvauksen, joka oli oikeastaan pitkä ja henkilökohtainen kirje Ranskan kuninkaalle, jonka hän tunsi läheisesti. Niinpä kirja on eloisa, persoonallinen ja vapaa. Wilhelm ei päässyt raportoimaan itse kuninkaalle, koska hänet nimitettiin virkaan Lähi-Idässä. Sitä saamme kiittää tästä tarinasta, joka on melkoisen ainutlaatuinen - sekä mongolien kuvauksena että 1200-luvun matkakirjallisuutena. Veli Wilhelm oli myös poikkeuksellinen hahmo, hän ei ostanut kaikkea, mitä kerrottiin, vaan uskoi mieluummin omia silmiään kuin auktoriteetteja. Hän suivaantui matkalla nestoriaaneihin, idän kirkkojen kristinuskon lahkoon, vaikka yrittikin pitää yhtä toisten kristittyjen kanssa. Buddhalaisia (yleinen uskonto mongolien parissa) hän kutsui "kuvainpalvonnaksi" ja paheksui sen ilmenemismuotoja; hänellä oli silti järkeä pitää mielipiteensä ominaan.

Kirja on elävä ja vilkas kuvaus sen lisäksi, että se on harvinainen silmäys harvoin kuvattuun aron kansaan. Historiasta kiinnostuneille ja myös seikkailujen ja matkakertomusten ystäville!


0 Comments:

Post a Comment

<< Home