My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, August 21, 2010

The Penguin Complete Ghost Stories on M.R.James

Klassisista kummitustarinoista klassisimpia ovat M.R.Jamesin tarinat. Ujot oppineet lähtevät tutkimaan löytämäänsä klassista viitettä, kirjastonhoitajalta pyydetään harvinaista kirjaa, katedraalin opas kertoo lapsena kokemansa selittämättömän ilmiön. Jamesin - Cambridgen yliopiston keskiajan tutkijan - tarinoissa on naisia vain sivuviitteinä, silloin tällöin tarinan päähenkilön kerrotaan myöhemmin avioituneen, eivätkä miehetkään ole mitään aktiivisia sankareita. Tarinoissa on silti vaihtelua ja jännitystä.

James hallitsi arkipäiväisen ja selittämättömän sekoituksen. Mies näkee raitiovaunun ikkunassa oudon kirjoituksen, rahastaja ja raitiovaunun kuljettaja melkein tulevat erotetuiksi ja teksti katoaa. Juttu yhdistyy erään miehen raakaan ja selittämättömään murhaan. Mies työntää yöllä kätensä tyynynsä alle saadakseen käsiinsä tulitikkurasian ja panee kätensä suuhun, jossa on hampaat ja karvaa ympärillä. Kahden hengen hotellihuoneen tyhjässä vuoteessa nousee yöllä istumaan jokin. Todella pelottavaa.

M.R.Jamesin tarinat sijoittuvat 1900-luvun vaihteen molemmin puolin - kirjoittaja eli 1862-1936. Tarinoissa on myös entisen, maailmansotaa edeltävän rauhallisemman ajan viehätystä - kummitustarinat ovat kuolleet ne luoneen aikakauden mukana. Sääli.0 Comments:

Post a Comment

<< Home