My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, May 19, 2010

Hannu Raittila: Atlantis

Raittilan kirja on kiinnostavan monikerroksinen. "Atlantis"-nimi viittaa Platonin tarinaan teknisesti edistyneestä mantereesta, joka hallitsijoidensa ylimielisyyden tähden upposi. Useimmat viitteet, jotka olen kalastanut kirjasta, ovat kylläkin Raamatusta.

Tarinassa liikutaan Savossa, alueella, jolla ensin on ollut karjalaisten sodanjälkeisten evakoiden kylä, sittemmin tekoallas, jolla on purjehdittu, ja lopulta koko alue on istutettu täyteen energiapajua. Pajumeren keskellä liikuskelee pari elämäntapaintiaania eli entisiä maatyöläisiä, jotka elannokseen tekevät ja myyvät pontikkaa ja metsästävät lampaita, joita huvilarouvat ovat hankkineet ja sitten päästäneet villiintymään. Naisarkeologi sukeltaa tekoaltaan pohjaan jääneestä kylästä asutustilojen esineistöä. Toinenkin sukeltaja liikkuu alueella; hänet on palkattu merkkaamaan poijuilla reittejä sukellusveneelle.

Sukellusvene liittyy pohattaan, joka suunnittelee muuttaa koko alueen valtavaksi teemapuistoksi. Pohatta liikkuu helikopterilla ja jalkaisin haaveilemassa rehvakkaasti suunnitelmistaan. Viisaita asioita lausutaan alueen historiasta ja sodan jälkeisestä asutuspolitiikasta.

Entisiä asukkaita on muitakin, hulluksi tullut erakko ja mies, joka on katkeroitunut ja kaivaa kauhakuormaajalla harjua auki hukuttaakseen koko alueen tulvaan.

Ja sitten alkaa tapahtua. Varsinainen apokalypsi; huumeveikko ja kaksi venäläistä uhkailemassa; trombi (Jeremian mukaan;

Katsokaa Herran myrskyä!
Viha nousee, pyörremyrsky puhkeaa,
rajuilma riehuu jumalattomien pään päällä!)


Lampaita kummastelin, mutta nekin ilmeisesti ovat raamatullisia samoin kuin ne pajutkin - siteeraan Mustapään runoa, koska en ole Raamatun tuntija:

Me kanteleemme pajuihin -
ja pajut viheriöivät,
uuhemme lumenvalkoiset
kedolla ruohoa söivät.


Tulta, tuhoa ja tulva. Hiekalle rakennettu talo sortuu. Ylimielisyys tallataan maan tasalle. Atlantis sortuu raamatulliseen vedenpaisumukseen.

Komea tapahtumaketju, mutta yhtä valitan; Raittila ei pidä naisista. Tässä kirjassa on vain yksi, ja hän määkii miesten kannoilla kuin lammas.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home