My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, July 22, 2009

Ellis Peters: The Summer of the Danes

Veli Cadfael -kirjat vaappuvat yleensä rikostarinan ja romanssin rajalla. "The Summer of the Danes" ei edes vaapu, se on rehellinen seikkailutarina, vaikka veli Cadfael joutuu pikaisesti silmäilemään yhtä murhaa. Ellis Peters esittelee nautinnokseen 1100-luvun Walesin elämäntapaa ja Owain Gwyneddin hovia. Kirjan tanskanmiehet ovat Dublinin tanskalaisia - Irlannissahan oli viikinkihoveja.

Veli Cadfael päätyy Walesiin, koska Lincolnin piispa päättää lähettää tervehdyksen kahdelle Walesin piispalle. Matka vie veli Cadfaelin ensin Owainin hoviin ja sitten Owainin petollisen veljen Cadwaladrin maahan tuomien Dublinin tanskalaisten panttivangiksi. Seikkailu liikkuu Owainin, Cadwaladrin ja tanskalaispäällikkö Otirin suhteissa - Otir, täysin ymmärrettävästi, haluaa palkkion, jonka Cadwaladr oli hänelle ryöstöretkestä luvannut. Kuvassa on mukana myös kaunis Walesin tyttö, kaniikin tytär - kirjan tapahtuma-aikana Walesin kirkkoa ollaan taivuttamassa Englannin kirkon vaatimaan pappien naimattomuuteen, ja vaikka kyseisen kaniikin vaimo on kuollut, tytär on hankala muistutus tätä avioliitosta. Lopulta tyttö kieltäytyy hyväksymästä monia suunnitelmia häivyttää hänet isänsä silmistä ja etsii itse oman tiensä.

Veli Cadfael on jokseenkin sivuhenkilö kirjassa, mutta viihdyttävä merellinen seikkailu on kyseessä, ja suuret tunteet kuohuvat Walesin miesten lujien uskollisuusvalojen ja kiihkeän kunniakäsityksen ristiriidassa.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home