My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, July 24, 2009

Amartya Sen: Moniääninen Intia

Amartya Sen on talousnobelin saanut intialainen, jonka esseitä ja puheita on koottu vuosien varrelta tähän kirjaan. Sen esittää viitteitä kirjoittamiinsa kirjoihin kyseisistä aiheista; monista aiheista sietäisi todella saada enemmänkin tietoa. Sen on aivan oikeassa siinä, että Intiastat eidetään hyvin vähän ja sekin vähä on ideologisesti värittynyttä. Häntä harmittaa erityisesti sekä Intiassa että ulkopuolella maan näkeminen puhtaasti uskonnollisesta - ja vieläpä hindu-uskonnollisesta näkökulmasta, maan sisällä nousevan hindufanatismin toimesta, maan ulkopuolella tietyn eksoottisuuden kaipuun vuoksi.

Sen korostaa jokaisessa esseessään Intian monipuolisuutta ja tieteellistä historiaa ja muistuttaa maan lukuisista uskonnoista ja voimakkaasta ateistisesta koulukunnasta, joka Intian filosofiassa on ollut älykkäänä voimana jo ajalta 500 eaa. Maan lukuisten lahjakkaiden matemaatikkojen lisäksi Sen ihailee erityisesti mogulikeisari Akbaria, joka 1500-luvulla ponnisteli tasapuolisuuden ja uskonnonvapauden vuoksi ja yritti jopa luoda Intialle uuden uskonnon, joka olisi sisältänyt osia kaikista Intian uskonnoista ja jonka jokainen olisi voinut hyväksyä.

Senin sanoma Intian toimivasta monikulttuurisuudesta tulee hyvin esiin. Moniko mahtaa tietää, että Intiassa asuu 140 miljoonaa muslimia, lähes yhtä paljon kuin Pakistanissa? Ja että pääministeri on sikhi ja edellinen presidentti oli muslimi?

Senin tyyli on hiukan pönäkkää ja kääntäjällä on ollut ongelmia joidenkin sanojen kohdalla (tai sitten minulla on ongelmia esimerkiksi termi "naisten voimaannuttaminen" tuntuu korvaan oudolta), mutta sisältö on pätevää.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home