My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, April 11, 2009

Pekka Hakala: Suuri ja sekava Venäjä

Pekka Hakalan kirja näyttäisi olevan Helsingin Sanomien kustantama - ymmärrettävää, koska tekijä on Hesarin toimittaja ja nojaa omiin aikaisempiin juttuihinsa lehdessä.

Kirja on hyvä katsaus Venäjän vaiheikkaisiin vuosiin (unohtamatta tietenkään Neuvostoliitto-taustoja). Hakala on valinnut rakenteen, jossa seurataan tapahtumia vuosi vuodelta niin, että jokaisen luvun alussa on joitakin päivämääriä, ja itse luvuissa kuljetaan sitten henkilöiden ja tapahtumien mukana laajemmalla aikavälillä niin, että tarinat ovat ymmärrettävämpiä.

Vauhdikkaita yksityiskohtia on löytynyt. Hakala on pyrkinyt myös päättämään luvut venäläisen Andrei Frolovin muistikuviin kyseisestä vuodesta. Tämä on mielestäni turhan heikko yksityiskohta, koska Frolov ei turhia tarinoi. Sen sijaan moni muu haastateltu on värikäs kertoja ja kirjan nimi tulee oikeutetuksi - Venäjä on todella suuri ja sekava. Esimerkiksi maailman rikkain suomalainen on venäläinen ja asuu Sveitsissä.

Yksityiskohdat ja rehelliset juorut ovat parasta antia Putinin kasterististä Litvinenkon poloniummyrkytyksen merkillisyyksiin ja Jeltsinin tyttären lemmenseikkailuihin. Mutta miksi ihmeessä Hodorkovski ei paennut ajoissa maasta?

Kuvia olisin kaivannut - Hakala mainitsee useita lehtikuvia, jotka nousevat muistista. Se on kirjan toinen erinomainen anti - omassa mielessä olevat muistot tulevat esiin ja järjestyvät - lukija huomaa tietävänsä enemmän kuin uskoikaan. Koettakaa itse: Litvinenkon kristusmainen hahmo sairaalan vuoteessa - Hodokovski kalterien takana - Jeltsin johtamassa orkesteria - alushoususillaan pakeneva tyttö Beslanin koulukaappauksen aikana.

Jeltsin rokkaa Rostovissa

0 Comments:

Post a Comment

<< Home