My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Thursday, April 16, 2009

Nagai Kafu: Rivalry


Tässä on autenttinen kirja geishoista japanilaisen kirjoittamana. Nagai Kafu tunsi Tokion huvimaailman ensimmäisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta; otaksun kirjassa kuvatun erakkokirjailijan olevan jossakin määrin omakuva.

Geishojen hallitseva huvimaailma oli äärimmäisen monimutkainen. He liikkuivat ammattimaisten tanssijoiden, soittajien ja laulajien ja toisaalta prostituoitujen välimaastossa. Vaatetus (jossa jokainen yksityiskohta oli paljastava kampauksen kuosista aluskimonon reunuksen kirjailuun) oli kallis ja merkitsevä, joten geisha oli jo ammattiaan aloittaessaan harjoitellut vuosia jossakin geishatalossa ja velkaa talon ylläpitäjälle. Tämä puolestaan sijoitti huomattavasti rahaa geishoihinsa. Asiakkaita tavattiin teehuoneissa, jotka ottivat omat prosenttinsa palkkioista. Geishoilla oli hyväksyttyjä rakkaussuhteita näyttelijöiden kanssa, mutta heidän tavoitteensa oli saada yksi tai useampia suojelijoita, jotka maksoivat kalliit laulu-, tanssi- ja muut kurssit ja takasivat geishan taloudellisen toimeentulon.

Kirjan aikakausi lisää epävarmuutta tähän jo muutenkin salajuonien ja ristiriitojen repimään maailmaan. Japani on flirttailemassa länsimaisuuden kanssa, mutta ei oikein ymmärrä sitä. Erakkomajan portin edestä kulkee raitiovaunu, sähkövalot valaisevat kilpaa kaasuvalojen ja paperilyhtyjen kanssa. Tuhmat nuorukaiset tilaavat aikakauslehtiä, joissa on länsimaisia alastonkuvia - kaikesta seksuaalisesta ammattitaidostaan huolimatta geisha ei esiinny alasti paitsi täysin hämärässä suojelijansa kanssa.

Kirjan päähenkilö, geisha Komayo, on toiminut ammatissa jo 17-vuotiaasta asti. Hän on mennyt naimisiin maaseudulle, mutta mies kuoli, ja lapseton Komayo palaa Shimbashin huvialueelle 25-vuotiaana. Hän kohtaa Yoshiokan, liikemiehen, jolla oli hänen kanssaan suhde, jonka he solmivat uudelleen. Yoshioka on toisen geishan suojelija (suojelija saa mainetta kuuluisasta geishasta), mutta Yoshioka huomaa tuntevansa voimakkaasti Komayota kohtaan. Hän tarjoaa tälle rakastajattaren asemaa. Komayo on kuitenkin epävarma avioliittonsa vuoksi - hän pelkää etukäteen joutuvansa kolmannen kerran palaamaan "uutena" geishana Shimbashiin. Asiat mutkistuvat, koska Komayo rakastuu näyttelijään, ja lisäksi hänet käytännössä pakotetaan toiselle suojelijalle, joka nauttii naisten alistamisesta ja raa'asta kohtelusta. Yoshiokan entinen geisha on katkera asemansa menetyksestä ja juonittelee Komayota vastaan, ja nuori geisha, jonka iäkäs suojelija on kuollut ja jättänyt naiselle perinnön, kilpailee näyttelijän rakkaudesta.

Klassiset geishat kokevat jo kilpailua oudoilta tahoilta - "uudet naiset" haluavat esiintyä geishoina ilman rankkaa koulutusta ja käyttäytymissääntöjä. Koomisena esimerkkinä kirjassa mainitaan lääkärin vaimo, joka haluaa olla geisha, muta vielä mieluummin näyttelijä läntisissä näytelmissä - mieluiten Juliana, jota Romeo suutelee parvekkeella lintujen lentäessä ympärillä.

Japanilaisessa kirjallisuudessa naisen eroottisin osa oli niska, jonka kampaus ja kimonon linjat jättivät paljaaksi.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home