My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, June 10, 2007

Eric Linklater: Kuussa tuulee

Linklaterin höpsö kirja oli lapsuuteni rakkaita teoksia, jonka luin uudelleen ja uudelleen. Vastikään kirja tuli minua vastaan kirjaston poistomyynnissä, ja luin sen uudelleen. Huomasin osaavani sen lähes ulkoa, ja se huvittaa minua yhä yhtä paljon. Dinahin ja Dorindan kummalliset seikkailut mm. ilmapalloina, tulitikkuina ja kenguruina ja kirjan kiemurainen logiikka ovat mielestäni viihdyttäviä, vaikka englantilainen arvostelija ei pidä siitä tippaakaan. (Arvostelu sisältää juonispoilerin, sikäli kuin juonella merkitystä on.)

Toinen kirjan lakimiehistä (herrat Hobson ja Jobson, jotka yhteisellä sopimuksella voittivat juttunsa vuoropäivinä, toinen syyttäjänä ja toinen puolustajana) yrittää myydä palveluksiaan ovelta ovelle:

"Hyvää huomenta", sanoi herra Hobson rouvalle, joka tuli avaamaan. "Hyvää huomenta, rouva Wella. Oletteko tehnyt mitään rikoksia tänään? Näpistelyä tai varkautta, väärennystä tai pyhyyden loukkausta tai noituutta, kiristystä tai murtoa, päällekarkausta tai pahoinpitelyä, tai päällekarkausta ja pahoinpitelyä?"
"Ei, ei mitään tänään", sanoi rouva Wella.
"Oletteko aivan varma?" kysyi herra Hobson hyvin innokkaalla äänellä. "Oletteko aivan varma, rouva Wella? Muistakaa, että rikoksen itu vaanii aina ihmisessä, aina valmiina näyttäytymään heti kun olosuhteet vain ovat suosiolliset sen kasvamiselle. Oletteko aivan, aivan varma, rouva Wella, että ette ole tehnyt mitään aivan vähäpätöisintäkään laittomuutta viime päivien aikana? Sillä minä olen valmis, nyt kuten aina, puolustamaan teitä kaikkia syytöksiä vastaan, olivatpa ne sitten mitä tahansa, olipa sitten kysymyksessä käräjöinti tai laiton timanttien salakauppa, väärennys tai vääränrahanteko, avioliittolupauksen rikkominen tai aseellinen esivallan vastustaminen pidätettäessä. Oletteko aivan varma, rouva Wella? Entä miten on väärän valan tai murhapolton laita? Varmaankin olette tehnyt jotakin väärää?"

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hei

Luen "Kuussa Tuulee" kirjaa parhaillaan, joten varon lukemasta erilaisia juonispoilereita. Kirja on LOISTAVA. Kumma etten lapsena törmännyt siihen, luin aika paljon enkä ole kuullut tästä kirjasta aikaisemmin. Eräs tuttavani tuikkasi sen käteeni ja onneksi tuikkasi. Pääsen kohta lukemaan sitä lapsenlapsilleni, jahka vielä muutaman vuoden kasvavat, että satiirikin alkaa purra.

Jos haluat lukea kirjojen taustoista lisää, niin luin itse nyt kesällä Hannyu Mäkelän EETU kirjan. Kertoo Uspenskista. Kirja on jahkaileva ja siitä olisi voinut nipsaista 100 sivua veks, mutta se avaa aivan uuden näkökulman sekä Peppiin että Fedja-setään. Millainen vallankumous Fedja oli ja miten Peppi kaikista kehuista huolimatta on hieman toisenlainen, lähinnä kasvatusta irvaileva kirja. En väheksy Peppiä ja sen merkitystä, mutta Fedjan taustojen syvällisyyttä en ollut ajatellut aiemmin.

t. Taneli Haro

10:15 PM  

Post a Comment

<< Home