My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Sunday, December 24, 2006

Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka

Tarina kiinalaisten naisten elämästä hämmensi minua ensin jonkin verran. Siinä kuvatut tavat, käytännöt ja kulttuuri eivät muistuttaneet aikaisemmin lukemiani kirjoja Kiinasta. Stten minulle valkeni, että "Lumikukka ja salainen viuhka" kertoo yao-kansasta, kiinalaisesta vähemmistöstä, jonka edustajia elää myös Thaimaan vuoristoissa. Tämä selvitti kaiken.

Tapahtumat sattuvat taiping-kapinan aikaan. Kirjan voimakkaimmat kohtaukset kuvaavat kyläläisten kärsimyksiä riehuvien sotajoukkojen keskellä. Pääaihe on kuitenkin naisten salainen kirjoitus, nu shu. Lisa See kuvaa jälkikirjoituksessaan, miten hän kiinnostui nu shusta ja kulki yao-vuorilla haastattelemassa salaisen kielen taitajia. Jalkojen sitominen on myös kirjan naisten elämän keskipiste.

Kertoja, Lilja, kuvaa lapsuudessa alkanutta virallista ystävyyttään Lumikukan kanssa (tämäkin ilmeisesti yao-tapoja) ja miten heidän suhteensa kehittyi. Takakansi kertoo kirjan olevan "kurkkuakuristavan kaunis", mutta jotenkin en saanut siitä otetta. Kansatieteellinen osuus on kiinnostava.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home