My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, October 20, 2006

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta

Kustantaja nimeää "Lumikon" maagiseksi realismiksi. Kirjailija itse käyttää nimitystä reaalifantasia. Kirjaa voi myös jossakin määrin pitää mysteeri-, kauhu- tai jännityskirjana. Koska pidän eniten asioista, joita minun on vaikein määritellä, ilmoitan pitäväni tästä kirjasta. Määrittelemättömästi.

Lukiessani Pasi Ilmari Jääskeläisen blogia "Jäniksenselkäläisen kirjallisuuden seura" (suositeltavaa oheislukemista kirjan ystäville) ajattelin, että viihtyisin kovasti Pasi Ilmari Jääskeläisen pään sisässä, jos sinne jotenkin pääsisi. Jossakin vaiheessa "Lumikkoa" lukiessani aloin epäillä. Siellä on varsin pelottavia kolkkia, joihin olisi paha eksyä ja vaikea päästä pois. Vähän kuin se C.S.Lewisin saari, jolla "unet - eivät päiväunet tai unelmat - ovat tosia".

En tiedä, miten paljon verta, hikä ja kyyneleitä kirjoittaminen tosiasiassa Pasi Ilmari Jääskeläiseltä on vaatinut, mutta kirjan lauseet ja eteneminen ovat kuin nukkuvan lapsen hengitys - raikasta, kepeää ja vaivatonta. Katsojalle tulee hyvä mieli ja hän hiipii pois, ettei lapsi vain heräisi.

Muta siltä kirjarutolta kaiki tahot kirjastoani varjelkoot!

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Minä olen paraikaa täällä, siis Pasi Ilmari Jääskeläisen pään sisällä. Kyllä täällä selviää hengissä, joskin haikeansuloisten ajatusten takana hiipii tiikereitä, siellä täällä.

Kylässä saa käydä, tässä usvien valtakunnassa, mutta omalla vastuulla.

Tuo luonnehdintasi kirjastani on kyllä yksi kauneimmista, mitä olen lukenut tai kuullut - kiitos siitä, Mette.

9:25 AM  

Post a Comment

<< Home