My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, July 31, 2006

Qiu Xiaolong: Punaisen merkin tanssija

"Punaisen merkin tanssija" ei varsinaisesti ole jännityskirja, mutta sitäkin enemmän se kertoo Kiinan kulttuurista mafian toiminnasta ruokalajeihin asti. Amerikkaan salakuljetettu mies on luvannut paljastaa salakuljetusliigan, mikäli hän saa raskaana olevan vaimonsa Kiinasta luokseen. Ylikomisario Chen Cao määrätään huolehtimaan amerikkalaisesta komisario Catherine Rohnista, joka on tullut noutamaan vaimoa.

Chenillä on alusta asti vaikeuksia määritellä tehtävänsä. Kiinassa kaikki on poliittista ja esimies kehottaa häntä lähinnä viihdyttämään Catherinea. Haluaako Kiina toimittaa naisen Amerikkaan vai ei? Asiaa mutkistaa se, että vaimo on kadonnut.

Kotikylään lähetetään toinen komisario ja Chen huolehtii Catherinesta. Tämä ei halua turistimatkaa, vaan osallistua kadonneen naisen etsintään. Chenin on venytettävä diplomaattiset kykynsä äärimmilleen ja taiteiltava kiinalaisen politiikan hetteikössä. Varsinkin, kun paikallinen mafia etsii samaa naista ja Catherinelle ja vaimon kotikylään lähetetylle komisariolle alkaa sattua outoja tapaturmia.

Kirja todella tempaisi minut mukaansa. Ihmiset ovat moniulotteisia, elämän makuisia henkilöitä, Kiinan kipeitä kohtia valotetaan tämän päivän lahjonnasta kulttuurivallankumouksen muistoihin asti. Toisaalta tekisi mieli päästä itse paikalle katsomaan puutarhoja, juomaan teetä ja kokeilemaan joitakin ruokia. Chenin ja Catherinen suhdetta kosketetaan herkästi, mutta varmalla kädellä. Hyvä kirja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home