My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, May 05, 2006

Guido Knopp: Hitlerin lapset

Pieni hitlerjugend-poika ja rintamalla taistellut 16-vuotias

Hiltlerjugend on tuttu käsite, mutta mitä se todella sisältää, ei ole aikaisemmin kattavasti esitelty. Guido Knopp on Saksassa erittäin tunnettu ja palkittu dokumenttikirjailija. "Hitlerin lapset" -kirjaa varten hän on haastatellut satoja hitlerjugend- ja hitlermädel-lapsia ja kertoo näiden joukkoihin ja ideologiaan houkuteltujen lasten karmivan todellisuuden. Tekstin lomassa on runsaasti kuvasivuja, joissa on sitaatteja sekä lapsilta itseltään että heidän johtajiltaan ja esikuviltaan. Nämä sitaatit puhuvat puolestaan:

Hitlerjugendin periaatteista:
Solidaarisuusperiaatetta tai lähimmäisenrakkautta, mitään sellaista ei ollut. Meiltä vaadittiin kovuutta. Heikkouden osoittaminen oli pannassa, myötätunto oli pannassa.
- Gerhard Wilke, syntynyt vuonna 1926

Hitlermädeleistä (tyttöosastoista):
Miehen maailma on naisen maailmaan verrattuna suuri. Naisen maailma on mies. Nainen ajattelee hyvin harvoin mitään muuta.
- Adolf Hitler, 1942

Adolf Hitler -eliittikouluista:
Unelma-ammatti oli meille yksinkertaisesti aluejohtaja Siperiassa. Se iskostettiin meidän mieleemme.
- Klaus Geue, syntynyt vuonna 1931, entinen Adolf Hitler -koululainen

Silloin puhuttiin pyhästä vihasta, jota meidän tulisi saksalaisina tuntea kaikkea sellaista kohtaan, mikä ei ollut saksalaista.
- Ludwig Harig, syntynyt vuonna 1927, opiskeli Idsteinin opettajankoulutuslaitoksessa

Sodan alettua Hitlerjugend-pojat lähetettiin sotatehtäviin ja lopulta myös rintamalle:
Meidät Hitler-pojat opetettiin marssimaan, laulamaan ja tappamaan.
- Volker Fischer, syntynyt vuonna 1928

En haluaisi nähdä peilistä meidän lapsenkasvojamme - teräskypärä päässä. Lapsityö on julmaa, mutta lapsisankaruus on vielä julmempaa. Toivoisin että sellaista ei tapahtuisi koskaan enää.
- Dieter Hildebrandt, syntynyt vuonna 1927

Meidän piti järjestätytyä pihalla riviin, ja sitten tuli joku SS-upseeri ja sanoi: "No niin, nyt minä odotan, että te ilmoittaudutte vapaaehtoisiksi Waffen-SS:ään. Vai onkos joukossa joku, joka ei halua ilmoittautua vapaaehtoiseksi?
- Burkhard Köttlitz, syntynyt vuonna 1929

Me istuimme bunkkerisa ja kuulimme uutisen Hitlerin kuolemasta, sitä minä en unohda ikinä. Minulta sortui silloin koko maailma. Uutinen välitettiin seuraavanlaisessa muodossa: Führer, joka taisteli Berliinistä käydyssä sankarillisessa kamppailussa joukkojensa johdossa, on kaatunut Valtakunnankanslian edustalla. Siitä jäi tyhjyyden tunne - Führer on kaatunut.
- Lothar Loewe, syntynyt vuonna 1928

Toisen joukkueen vangiksi jäi 37 itkevää, verta vuotavaa, hysteerisesti huutavaa saksalaista. "He olivat pelkkiä lapsia", sanoi luutnantti Slade taistelun jälkeen. He olivat taistelleet kuin riivatut siihen asti, kunnes me otimme käyttöön käsikranaatit, mutta nyt he olivat vain sekasortoinen joukko 14-17-vuotiaita."
- Yhdysvaltojen 100. jalkaväkidivisioonan raportti 5.4.1945

Joukoissa oli myös monia aivan kauhuissaan olevia poikia, jotka olivat aivan yksinkertaisesti vain lapsia. Heitä ei voinut kuin sääliä. Emme me edes vanginneet monia heistä, vaan lähetimme saman tien kotiin.
- Mahmut Ahmetovitsh Garejev, syntynyt vuonna 1925, neuvostokenraali

0 Comments:

Post a Comment

<< Home