My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, August 05, 2011

Louis Bromfield: Sateet tulivat

40-luvun hitti oli Suomessa Bromfieldin Intia-kirja, joka on kirjoitettu 30-luvun lopulla. Kirja on mahdottoman sentimentaalinen ja dramaattinen kertomus ajalta ennen Intian itsenäistymistä - sitähän ei edes ajateltu krijan kirjoitusaikaa. Sotien välisen ajan pessimismi on vahvana esillä - länsimaat ovat kuolemassa omaan turmeltuneisuuteensa, Intiaa vaivaa hindu-uskonto ja yleinen köyhyys ja saamattomuus. Yleissävy on selvästi fasismia suosiva - tarvitaan uutta maailmaa, mutta sitä ei saa mistään.

Kirja on silti jatkuvasti luettava. Henkilökirjo on laaja ja tapahtumat vauhdikkaita. Itsenäinen valtio Intiassa on noussut maharadzan elinikäisen työn avulla kurjuudesta modernimpaan elämään - on sähköä, koulutusta ja sairaala. Valitettavasti monsuunisateiden alkaessa tulee maanjäristys, ja nämä kaksi sattumaa yhtaikaa luhistavat padon, joka tuottaa sitä sähköä. Tulva huuhtoo mukaansa pääkaupungin - sen, mitä maanjäristys jätti jäljelle. Siten leviävät taudit, rutto ja kolera.

Tarinaan on saatu solmittua kaksi mahdotonta rakkaustarinaa. Rikas ja äärettömän vastenmielinen englantilainen on tullut aatelisen vaimonsa kanssa ostamaan hevosia. Vaimo rakastuu sairaalan intialaiseen lääkäriin. Valtioon majoittunut varakas englantilainen on tuntenut ladyn nuoruudessaan Hän kuluttaa aikaansa juopottelemalla, mutta silti häneen rakastuu lähetyssaarnaajaperheen tytär.

Näitä vanhoja kirjoja kannattaa lukea edelleenkin. Niissä on jotakin.0 Comments:

Post a Comment

<< Home