My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, December 03, 2010

Robert Howard; Zambebwein kuu

Robert Howardin, Conanin luojan, novelleja ilman Conania. Monet ovat (kirjoittamisen) ajankohtaan sijoitettuja, kaikki ovat erittäin rasistisia (no, sopii myös kirjoitusaikaan).

Novelleissa näkyvät Howardin saamat vaikutteet selvemmin kuin Conan-novelleissa; Lovecraft, Clark Ashton Smith, Burroughs ja myös Sherlock Holmes (Lontooseen sijoitetussa novellissa on Sherlock-tarinan oopiumiluolassa naamioituneena piileskelevä salapoliisi, joka tuo toiminnassa mieleen Burroughsin John Carterin).

Niminovellissa on väkinäisesti yhdistetty Etelävaltiot ja Afrikka - ja väistämätön sankaritar, jolla on kultaiset kiharat, valkoinen iho ja pehmeät käsivarret. Samanlaisia sankarittaria ovat Howardin tarinat tulvillaan, tosielämssä hänelle ei sellaista liiennyt. Omalla oudolla tavallaan tarinat, jotka ovat ärsyttäviä, suututtavia ja tuskastuttavia, ovat myös murrosikäisen kiehtovia. Muinaiseen Mesopotamiaan sijoitettu "Arabun talo" on paras - siinä on hiukan sitä jotakin.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home