My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Monday, November 29, 2010

Pirkko Muikku-Werrner: Kielipoliisin käsikirja

Erinomainen kirja suomen kielen käytön tuntemiseen ja opiskeluun.

Kirjan alussa on hyviä käytännön ohjeita suomen kielen käyttöön. Minulle suositteli kirjaa eräs aikaisemmin lukenut, joka toi esiin, että hän nauroi kyyneleet silmissä. Tunnustan tehneeni saman, ja tuli jopa mieleeni eräs käännösongelma - käännöksiä on kirjassa käsitelty myös ( siis Terry Pratchettin kirja, jossa alkuperäistekstissä teatteriyleisö nauroi niin, että "yksikään penkki ei pysynyt kuivana". Häveliäs kääntäjä kirjoitti, että "yksikään silmä ei pysynyt kuivana") - on tunnustettava, että sohva melkein ei pysynyt kuivana.

Kirja ei käsittele vain käytännön ohjeita ja niiden rikkomuksia, jotka siis olivat tuhota sohvan. Kirjan lopussa on myös esseitä, joissa pohditaan kieltä ja sen käsitttelyä laajemminkin. Varsin kattava teos siis, varsin suppeaan sivumääräänä nähden. Ehdottomasti suositeltava kaikille, jotka rakastavat äidinkieltään ja haluavat käyttää sitä kuten kieli ansaitsee ja tarvitsee.2 Comments:

Blogger Hanna / Kirjainten virrassa said...

Kiitos hyvästä vinkistä!

10:21 AM  
Anonymous Salla said...

Tää pitääkin etsiä! Hyvä suomen kieli on minuakin viime aikoina askarruttanut...

5:11 AM  

Post a Comment

<< Home