My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Saturday, August 28, 2010

Rex Stout: 3 x Nero Wolfe

Kirjaan on koottu kolme suhteellisen lyhyttä Nero Wolfe -tarinaa - liian pitkiä novelleiksi, liian lyhyitä itsenäisiksi romaaneiksi. Suomennosten nimet ovat "Ikkuna kuolemaan", "Taimenet todistavat" ja "Liian monta etsivää".

En mene vannomaan, että yhtään näistä ei olisi julkaistu aikaisemmin, mutta minä en ole sattunut lukemaan. Parasta Rex Stoutia tarinat eivät ole. Kaksi kolmesta kuvaa Nero Wolfea toimistonsa ulkopuolella - toisessa hän on jopa suostunut tulemaan kokiksi suurlähettilään kutsuille, mikä on hyvin epäluonteenomaista. Viimeisessä tarinassa Archie Goodwin jopa päästää katkeruutensa valloilleen - hänet suljetaan kokonaan ulos tutkimuksista. En voi välttyä ajattelemasta, että Rex Stout on kirjoittanut näitä aikakauslehtiin pikkurahan puutteessa. Jos toisaalta pitää Nero Wolfe -tarinoista, niin siinähän menevät paremman tekemisen puutteessa.

Ja niin - en aio paljastaa mitään juttujen juonesta. Jotakin täytyy jättää purettavaksi, jotta oikeuttaisi itselleen kirjan lukemisen. Jos kuitenkin haluatte todella nauttia Nero Wolfe -kertomuksista, hakeutukaa varhaisempien, klassisten kertomusten ääreen - kuten vaikka "Caesar on kuollut".


0 Comments:

Post a Comment

<< Home