My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Wednesday, May 20, 2009

Jared Diamond: Romahdus

Diamond on epätavallinen tiedemies - hän kirjoittaa mukaansatempaavasti. Kun tähän vielä lisää asian läpikotainen tuntemus ja väliin sijoitetut, henkilökohtaiset maininnat "monista ystävistäni" kaikkialla maapallolla, hän on varmasti harvinaisuus yksilönä. Jos en olisi kokonaan hänen pätevyytensä musertama, haluaisin tavata hänet henkilökohtaisesti yhtä hyvin kuin - sanotaan vaikka - David Attenboroughin.

Silti tämän krijan lukeminen on rusentanut minut. Diamond käy läpi useita menneitä ja nykyisiä kulttuureja ympäristövaikutusten ja ihmisten toiminnan perusteella. Äärimmäisen mielenkiintoista, mutta miksi jatkan roskieni lajittelua, kun 1,3 miljardia kiinalaista tekee kaiken voitavansa tuhotakseen maapallon? Mitä maailmaa hyödyttäa se, että vähän yli tuhat tikopialaista on pitänyt saarensa vakaana tuhansia vuosia jopa siihen asteeseen, että kun väestö on kasvanut liikaa, naiset ovat hirttäytyneet puihin ja miehet meloneet myrskyävälle merelle? Siitä huolimatta Australiaa tuhoaa salinisaatio, Yhdysvaltoja maan huolimaton käyttö ja koko maapalloa kiinalainen kivihiilen poltto.

Tunnen halua mennä ja hirttäytyä lähimpään puuhun.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home