My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Friday, April 17, 2009

Charlotte Bronte: Syrjästäkatsojan tarina

Lucy Snowen tarina Villettessä (kirjan alkuperäisnimi kuvaa peitellysti Brysseliä, jossa Charlotte nuorena opiskeli) sisäoppilaitoksen opettajana, on täynnä synkkää romantiikkaa. Lucy kuvataan alussa kummitätinsä kodissa, mutta pian tuho, jonka Charlotte vain mainitsee, jättää Lucyn yksinäiseksi, rahattomaksi ja ystävättömäksi. Puhtaan sattuman kautta hän päätyy ensin Villetteen ja sitten sisäoppialitoksen portille. Laitoksen omistaja, Madame Beck, on päättänyt erottaa englantilaisen lastenhoitajansa, ja Lucy palkataan sijaiseksi. Pian hänet ylennetään opettajaksi.

Lucyn rikas sisäinen elämä peittyy hänen sulkeutuneen ulkokuorensa alle; hän on todellinen syrjästäkatsoja - tai siltä näyttää. .Laitoksen luostarimainen näkö kätkee kiihkeitä intohimoja, epätavallisia persoonallisuuksia, jopa kummituksen. Lucy löytää yllätyksekseen kummitätinsä Villettestä, samoin mutiakin lapsuuden hahmojaan. Hän myös kokee voimakkaan suhteen laitoksen eksentrisen kirjallisuudenopettajan kanssa.

Kirja on yllättävän moderni lukuisine tunnetasoineen ja moneen suuntaan viittaavine vihjeineen - Bunyanista goottilaiseen kirjallisuuteen. Lucy itse, epäsovinnainen nuori nainen, joka etsii itse tiensä maailmassa, voisi olla 2000-luvulta.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home