My Photo
Name:
Location: Tampere, Finland

Vapaasti temmeltämässä kirjojen ja Internetin ihmemaassa. Erityinen mielenkiinto pieniin eriskummallisuuksiin tässä suuressa maailmassa.

Tässä arviointeja vuoden 2006-2011 aikana lukemistani kirjoista.

Tuesday, March 17, 2009

Yasmina Khadra: Attentaatti

Amin Ja'fari on palestiinalainen, joka on hankkinut Israelin kansalaisuuden saadakseen opiskella ja työskennellä kirurgina. Hän on saanut mainetta ja omaisuutta ja viisitoista vuotta hän on ollut naimisissa kauniin Sihamin kanssa, joka on onnellinen ja tyytyväinen eikä salaa mieheltään mitään. Tai niin tämä luulee siihen päivään asti, jolloin Tel Avivissa tehdään itsemurhaisku ja Siham osoittautuu syylliseksi.

Amin lähtee matkalle helvettiin koettaessaan selvittää, miten tämä on voinut tapahtua ja miten vaimo, jota hän rakasti niin paljon, on voinut elää kaksoiselämää ja räjäyttää hengiltä itsensä lisäksi 17 koululaista. Amin oppii asioita Israelista ja palestiinalaisista, jotka hän on salannut itseltään koko ikänsä.

Kirja on voimakas, järkyttäväkin. Kirjoittaja on myös epätavallinen. Todellinen kirjailija on algerialainen Mohammed Moulessehoul, joka on käyttänyt kirjoissaan vaimonsa nimeä ("vihreä jasmiini") turvallisuussyistä. Moulessehoul oli ammattiupseeri Algerian armeijassa ja kirjat olisivat vaarantaneet hänen henkensä. Hän paljasti salaisuutensa vasta muutettuaan Ranskaan salaiseen paikkaan.

On hyviä syitä otaksua, että kirjailija tietää, mistä kirjoittaa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home